Elítéli a texasi abortusztörvényt és felszólítja az USA-t az Európai Parlament

2021. október 13. 10:04
Az EP baloldali többsége elítéli a texasi abortusztörvényt, és felszólítja az USA-t, hogy minden korlátozást töröljön el a magzatelhajtás útjából.

Az Európai Parlament baloldali többsége elfogadott egy határozatot  még október 7-én, amelyben az emberi jogokra hivatkozva elítélik a texasi törvényhozás által megszavazott „Texas Senate Bill 8” nevű törvényt, ami megtiltja az abortuszt az első szívdobbanás után, azaz a hatodik héttől.

Emellett az EP-s határozat az egész Egyesült Államokat felszólítja, hogy minden, abortuszt valamilyen mértékben korlátozó törvényt töröljön el, és a washingtoni szövetségi törvényhozás biztosítsa „az abortuszhoz való egyetemes hozzáférést”.

A határozat arra is felhív, hogy az EU és tagállamai adjanak anyagi támogatást az abortuszért dolgozó amerikai civil szervezeteknek, NGO-knak, és biztosítsanak menedéket, lehetőséget a texasi törvényt megszegő ottani egészségügyi dolgozóknak.

A határozatot elfogadta a Momentumot is magában foglaló Renew Europe, a Zöldek, a Szocialisták és Demokraták és az összes baloldali frakció. A centrista Európai Néppárt nem nyilvánított véleményt, az Európai Konzervatívok és Reformisták pedig amellett kardoskodtak, hogy az EU ne nyilvánítson véleményt az amerikai belpolitikáról ideológiai ügyekben.

Texasban még szeptember elején fogadták el a terhességmegszakítást hatodik héttől tiltó törvényt (Amerikában az abortuszok 85-90 százaléka a hatodik hét után történik). A törvényt elítélte Joe Biden elnök és az igazságügyi miniszter is,  aki szerint meg fogják oldani a  „a nők és más személyek alkotmányban garantált jogainak, köztük az abortusz jogának” biztosítását. Ezután a minisztérium pert is indított Texas ellen, majd egy szövetségi bíró felfüggesztette a törvényt, hogy utána texasi jogászok fellebbezzenek a döntése ellen.

 

Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jó az a 6 hét. Nálunk 12. A kettő között is tragikus döntés. Az élet értelmében általában benne kellene, h. legyen a folytatódás.

Szerintem ezek az emberek menjenek kamiont vezetni. Sokkal fontosabb ez a társadalom számára.

Az abortusz gyilkosság, nem jog. Az abortuszpártiak értsék meg a létbeli összefüggéseket, mert a gyilkosság égbekiáltó bűn.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés