Szent-Györgyi Albert után Karikó Katalin is Lasker-díjas lett

2021. szeptember 24. 19:51

Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az idei klinikai fejlesztésekért odaítélt Lasker-díjat – jelentette be pénteken a New York-i székhelyű Albert és Mary Lasker Alapítvány.

2021. szeptember 24. 19:51
null

Az alapítvány honlapján olvasható méltatás szerint Karikó Katalinnak, a német BioNTech alelnökének és Drew Weissmannak, a Pennsylvaniai Egyetem professzorának a módosított mRNS-technológián alapuló terápiás eljárás felfedezéséért ítélték oda az elismerést, amely lehetővé tette igen hatékony Covid-19 vakcinák gyors kifejlesztését. Amellett, hogy a technológia eszközt biztosít a pusztító járvány elfojtására, az innováció előrelépést jelent a különböző betegségek kezelése és megelőzése felé – írták.    

A Lasker-díjat 1942-ben alapította Albert Lasker és felesége, Mary Woodard Lasker.

Az elismerést első ízben 1946-ban ítélték oda. Idén három kategóriában ítélték oda, a klinikai fejlesztések mellett orvosi alapkutatásokért, valamint speciális orvostudományi eredményekért. Az elismerésről beszámoló Szegedi Tudományegyetem közleménye szerint a Lasker-díjat a felsőoktatási intézmény díszdoktorai közül elnyerte már a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert (1954), Andrew Schally (1975) és 2021-ben Karikó Katalin. A díj alapítása óta 95 Lasker-díjas kapta meg a Nobel-díjat is.

(MTI)

Fotó: STAN HONDA / AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Cardio
2021. szeptember 26. 07:51
Gratulálok Katalinnak. További sok sikert kívánok.
duzur
2021. szeptember 25. 12:08
Megnéztem a reutlingeni sajtókonferencia 20.09.2021 tartalmát. Ha jól látom, ott nem az egyes oltás-típust kritizálják, hanem a nem deklarált adalék-anyagokat. Azok okozhatják az oltott halálesetek jelentös részét. Ez is nagyon fontos megállapítás, de nem az oltások technológiájáról szól.
simonvitéz
2021. szeptember 24. 23:47
Óriási gratula! Ettől azért még nem adatom be a pfizert. Meg semmit se. Nem értek egyet ui. azzal, hogy mostantól mindenki zarándokoljon el évente az oltopontokhoz és adassa be magának a soros löketet.
Devian
2021. szeptember 24. 21:58
Facebook díj után ez? Büszkék lehettek hazafiak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik