Pakisztán az új afgán kormány elismerése mellett kardoskodik

2021. szeptember 8. 21:17
Az afgánokkal együtt kell működni, mert csak így lehet megakadályozni a humanitárius válság kialakulását - sürgette a nemzetközi közösséget Pakisztán az Afganisztánnal határos országok külügyminisztereinek szerdai virtuális találkozóján.

„Az újbóli diplomáciai és nemzetközi jelenlét az országban (Afganisztánban) nyugalommal töltené el az afgán embereket” – mondta Sah Mahmúd Kuresi, a találkozót rendező Pakisztán külügyminisztere. „Ha sikerül elejét venni egy humanitárius válságnak, egyúttal biztosítani a gazdasági stabilitást, akkor meg lehet szilárdítani a békét, és meg lehet akadályozni a tömeges kivándorlást” – fogalmazott.    

A találkozón az Afganisztánnal határos országok – Pakisztánon kívül Kína, Irán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán – külügyminiszterei tanácskoztak arról, hogy elismerjék-e az új, kedden bejelentett afganisztáni tálib kormányt.    

Néhány órával Kuresi kijelentéseit megelőzően Fauád Csaudhrí pakisztáni tájékoztatási miniszter mindazonáltal úgy nyilatkozott: Pakisztán nem hoz elhamarkodott döntést arról, hogy elismeri-e az új afgán vezetőket. A radikális iszlamista tálibok támogatásával gyakran vádolt Pakisztán már korábban is közölte: nem hoz egyoldalú döntést, hanem inkább a regionális szereplőkkel közös nézőpont kialakítását részesíti előnyben.    

Üzbegisztán üdvözölte az afgán átmeneti kormány bejelentését.

„Reményeink szerint ez a döntés a kezdete lesz a széleskörű nemzeti konszenzus, illetve a tartós béke és stabilitás megteremtésének az országban” – közölte az üzbég külügyminisztérium, hozzátéve: Üzbegisztán kész a konstruktív párbeszédre. „Az afganisztáni helyzet közvetlenül befolyásolja a helyzetet a közép-ázsiai országokban” – fogalmazott Emomali Rahmon tádzsik elnök, aki több erőfeszítést sürgetett a nemzetközi közösség részéről az Afganisztánt sújtó problémák megoldására érdekében.    

A nemzetközi közösségben fokozódtak az aggodalmak az afganisztáni nők jogait, illetve a szabadságjogokat illetően azután, hogy

a tálibok kedden ismertették a mozgalom veteránjaiból álló átmeneti kormányuk összetételét,

abban sem nők, sem a rivális politikai és etnikai csoportok – köztük a tálibok előző uralma alatt üldözött hazara síita kisebbség – tagjai sem kaptak helyet. Egyelőre nem tudni, hogy a 33 tagú ügyvivő kormány megbízatása meddig szól, és lesznek-e választások.    

Peter Stano, az Európai Unió (EU) külügyi szolgálatának szóvivője szerdán bírálatának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy az ideiglenes tálib kormány nem teljesítette azt az ígéretét, miszerint más etnikai csoportoknak és különböző vallási közösségeknek is helyet ad a kabinetben. A segély és fejlesztés szempontjából Afganisztán egyik főbb támogatójának számító Európai Unió a múlt héten egy valamennyi felet képviselő kormány létrehozását szabta feltételül a tálibokkal történő  együttműködéshez.

(MTI)

Fotó: Hoshang Hashimi / AFP

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés