Megtalálhatták Budapest első római táborát is a Bem téren

2021. augusztus 4. 10:26
Itt építették ki az első római tábort a mai Budapest területén, később pedig évszázadokon át kiépített piactérként szolgált.

A Margit híd közelében, a Bem tér mellett nagy felületű városi ásatás zajlik. A régészek szerint itt már a középkorban és a római korban is város állt, amelynek sok-sok tárgyi emléke mellett épületei is előkerülhetnek. Másik fontos jellemzője ennek a feltárásnak, hogy egy városi ásatáshoz képest nagyon nagy területen, több, mint hétezer négyzetméteren folyhat kutatás, ami igen ritka Budapesten – olvasható a muemlekem.hu portálon.

Az oldalon azt írják: a régészeti feltárás során rövid ideig használt kemencék kerültek felszínre, amelyek a korai, ideiglenes megtelepedés emlékei. Később már hosszan használt, jól megépített kemencék is épületek a területen, melyek az állandósuló házhelyekhez tartozhattak. 

Egy királyi ház állt a Bem térnél

Érdekesség, hogy a mai Bem József utca vonalában húzódott a Buda külvárosait védő városfal, amelyen a mai Fő utca és Bem tér találkozásánál állt a városkapu. Ennek előtere több szempontból is érdekes, egyrészt itt tartották az említett a vásárt, melynek vámját a margitszigeti apácák szedték be, de itt állt egy királyi ház is, melyet még szintén az Árpád-korban építettek. Ezt a házat és a körülötte lévő területet később az apácák birtokolták.

A török hódítást követően a piactér beépült, házak és azokhoz kapcsolódó kutak, vermek készültek. Ezek a házak favázas épületek voltak, ahol a falakat vályogtéglával rakták ki. A vermekből számos mindennapi tárgy, korsók, fazekak, poharak, gyertyatartók kerültek felszínre.

A nyitókép illusztráció (MTI/Komka Péter)

 

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Na, látod KamuGeri, így jár, akit elásnak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés