Hálapénzt fogadhatott el egy főnővér, nyomoz a rendőrség

2021. augusztus 4. 8:28
Január 1-jétől tilos hálapénzt adni és elfogadni a magyar egészségügyben.

A Police.hu arról ír, hogy vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt nyomoz a rendőrség egy fővárosi kórház főnővére ellen. A feljelentést a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) tette az ügyben. A közlemény szerint

egy fővárosi kórház főápolója hozzátartozóktól pénzt vett át egy idős nő egyhavi kezeléséért,

holott az a társadalombiztosítás miatt ingyenes volt. A 45 éves főnővért a budapesti rendőrök gyanúsítottként hallgatták ki, írják, a nő nem tett vallomást.

Hangsúlyozzák: január 1-jétől tilos hálapénzt adni és elfogadni a magyar egészségügyben. A Telex azt írja, ezt általában nemcsak az orvos kapta, hanem a kórházi „kiskasszából” a műtős, az aneszteziológus és az asszisztens is részesedett. Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke a Telexnek erről azt mondta korábban, írják, hogy az orvosi kamara „kitartóan küzd a hálapénz ellen, de az igaz, hogy a hálapénznek a számtalan és rendszert destruáló kára mellett ez az egyetlen előnye megvolt: teljesítmény-arányosságot és motivációt vitt a rendszerbe”. A kivezetéssel pedig „az illegális ösztönző helyett legális ösztönzésre van szükség ahhoz, hogy felpörögjön a várólisták ledolgozása”.

Fotó: Kovács Tamás

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hát az orvosok valóban szépen kaptak, de sok "egészségügyes" azt mondja, hogy ők kimaradtak az emelésből. Nem tudom mi az igazság, de sokan tiltakoztak.

"...Március 1-vel megszűnt az egészségügyi szakdolgozók közalkalmazotti jogviszonya és hatályon kívül helyezték a kollektív szerződésüket. Azok, akik aláírták az új egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződést április elején kapták meg ennek hatálya alatt az első fizetésüket. Nagyon sokan most szembesülnek azzal, hogy a korábbi bérük 20-30 ezer forinttal, vagy akár ennél is nagyobb mértékben csökkent. A szakszervezet szerint nem egységes a kép: bizonyos kórházakban elkezdték megvágni az ügyeleti díjak, pótlékok mértékét, másutt viszont megtartják a korábbi juttatásokat..."

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés