Erőszakos tüntetők ismét összecsaptak a rendőrökkel Párizsban

2021. augusztus 2. 13:46
A hatóságok arról számoltak be, hogy három rendőr megsebesült.

Újabb tüntetések voltak szombat este Franciaországban a közeljövőben bevezetendő Covid-igazolás ellen, országszerte összesen több mint 200 ezren vonultak fel az AP hírügynökség becslése szerint. Párizsban ismét erőszakossá fajult a demonstráció, a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel.

Az újabb erőszakra számítva, a rendőrség háromezer emberét vetette be szombaton a főváros utcáin. A tüntetők számát Párizsban több mint 14 ezerre becsülte az AP. Túlnyomó többségük békés volt, de helyenként történtek összecsapások. A hatóságok arról számoltak be, hogy három rendőr megsebesült.

Ez már a harmadik egymást követő szombat tüntetésekkel az igazolvány ellen. Az elmúlt két szombaton is voltak összetűzések a rendőrökkel. A francia parlament által a közelmúltban elfogadott törvény értelmében augusztus 9-től a koronavírussal szembeni védettséget igazoló dokumentumot (oltási igazolás vagy a 48 óránál nem régebbi negatív teszt) kötelező bemutatni a legalább ötven főt fogadó nyilvános helyeken, így a vendéglátóhelyeken, beleértve a teraszokat is, a vonatokon, a kórházakban, a vásárokban.

Jóllehet az egészségügyi és a szociális dolgozók, valamint a tűzoltók oltási kötelezettségéről konszenzus alakult ki a társadalomban, a koronavírussal szembeni védettséget igazoló dokumentum használatának kiterjesztése és a kiróható súlyos büntetések heves vitát váltottak ki. Felmérések szerint a társadalom nagyobb része az igazolvány és a súlyos büntetések intézményét is támogatja, de a nem elhanyagolható kisebbség hevesen ellenzi.

(MTI)

Nyitókép: Sergio Diaz Rengifo / Hans Lucas / AFP

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Erőszakos tüntetők. megáll az ész. A szabadságukért tüntetnek. A Mandiner alig tendenciózus.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés