Az Európai Bizottság 13 százalékkal több új kötelezettségszegési eljárást indított tavaly, mint az előző évben

2021. július 23. 17:37
A környezetvédelmet, a mobilitást és a közlekedést, illetve az energiát érintő eljárások az összes új ügy felét tették ki.

Az Európai Bizottság az uniós tagországokkal szemben 2020-ban összesen 903 új kötelezettségszegési eljárást indított, 13 százalékkal többet, mint az előző évben – derült ki a bizottság pénteken közzétett éves jelentéséből.

Dél-Európaiak ellen indult a legtöbb kötelezettségszegési eljárás

A jelentés szerint 2020-ban Dánia, Finnország, Írország és Hollandia esetében volt a legalacsonyabb az új eljárások száma, míg az Európai Bizottság a legtöbb új eljárást Bulgária, Olaszország, Málta és Görögország esetében indította. A jelentés figyelembe vette a koronavírus-járvány okozta helyzetet, mely az Európai Bizottság szerint egyértelműen befolyásolta az uniós jog tagállami alkalmazását. Számos tagállam egyoldalúan exportkorlátozásokat vezetett be a gyógyszerekre, a védőeszközökre és a járvány szempontjából fontos egyéb termékre vonatkozóan, a korlátozásokat az uniós bizottság sürgős

kötelezettségszegési eljárásokkal igyekezett kezelni.   

A környezetvédelmet, a mobilitást és a közlekedést, illetve az energiát érintő eljárások az összes új ügy felét tették ki. Az Európai Bizottság fellépett azokkal a tagállamokkal szemben, amelyek nem tartották be a tiszta levegő és ivóvíz biztosítására, az utasoknak a törölt utazások után járó készpénz-visszatérítéshez való jogára vagy a közlekedésbiztonságra vonatkozó uniós jogszabályokat. 

24 új eljárás hazánk ellen  

Az uniós irányelvek késedelmes átültetéséhez kapcsolódóan az indított eljárások szintén közel fele kapcsolódott. Az ilyen ügyek száma a 2019-es 406 esettel szemben tavaly 599-et tett ki. A késedelmes átültetéssel kapcsolatos új ügyek száma az elmúlt öt év során 2016-ban volt a legmagasabb (847). A késedelmes átültetéssel kapcsolatban a legtöbb új ügyet az Egyesült Királysággal, Portugáliával, Belgiummal és Ciprussal szemben, a legkevesebbet pedig Dániával, Svédországgal, Írországgal, Litvániával, Máltával és Hollandiával szemben indították.   

Magyarország esetében az Európai Bizottság tavaly az uniós jog megsértése miatt 24 új kötelezettségszegési eljárást indított,

míg 2016-ban 45-öt, 2017-ben 24-et, 2018-ban 22-őt, 2019-ben pedig 32-őt. A folyamatban lévő ügyek száma tavaly 61 volt. Az uniós irányelvek késedelmes átültetéséhez kapcsolódóan pedig 16 új eljárás indult Magyarországgal szemben, míg 2016-ban 36, 2017-ben 13, 2018-ban 11 és 2019-ben 17 volt.

(MTI)

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Na ja!
Az eljárás elindításához nem kell ész. Munka se sok vele.
Ilyen alapon Facebookozhatnának is helyette.

,,Történelmi eladósodás: először 100 százalék fölött az euróövezet GDP-arányos államadóssága,,

Ezzel kellene az EU-nak foglalkoznia és nem a tagországokat b@szogatni

Ez azt jelenti, hogy az eu távolodik a tagállamoktól.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés