Miért állt bele a Fidesz izomból a LMBTQ-kérdésbe?

2021. július 22. 14:44
Böcskei Balázs-Szabó Andrea
24.hu
A jobboldali tartalomfejlesztők éveken át pörgették az identitáspolitikai témákat.

„Orbán Viktor szerdán bejelentette, hogy népszavazási kérdésekkel fordul gyermekvédelmi kérdésekben a magyarokhoz. De hogyan és miért kerül az asztalra öt olyan kérdés, amelyek közül három is a nemátalakítással foglalkozik?

A tavaly augusztusban, azaz a koronavírus-járvány első hulláma végén publikált adatok alapján a Fidesz–KDNP támogatottsága 52 százalékos volt a biztos szavazó pártválasztók körében. Ez 2020. februárjához képest ekkorra 6 százalékpontos, tehát a hibahatár körüli növekedést jelentett. Ekkor a párt támogatottságának plafonjáról beszélhettünk: szavazatszerző képessége a maximumára növekedett, ezzel párhuzamosan pedig szavazatmegtartó képessége is jelentős maradt. A trendek arra utalnak, hogy a Fidesz–KDNP már régen nem más pártoktól rabol szavazókat: aktuális támogatottsága a saját, hozzá lazán kötődő szavazók megtartásától és meggyőzésétől függ.

Korábban azt is hangsúlyoztuk, hogy a támogatottság-növekedés kevéssé a járvány- és válságkezelésnek, sokkal inkább a krízis idején cselekvőképességet mutató szereplő respektálásának szólt. Ugyanakkor e növekedés tartósságának a bizonytalanságára akkor is felhívtuk a figyelmet, és a 2021. március végi pártpreferencia-kutatás már csak 44 százalékos biztos szavazói támogatottságról számolt be. Ez a legutóbbi mérés alapján 47 százalék.

Előzetesen meg kell jegyezni, hogy a jobboldali tartalomfejlesztők éveken át pörgették az identitáspolitikai témákat. Olyan ország- vagy kontinensbeli közéleti jelenségeket és ügyeket importáltak, amelyek meglehetősen téma- és problémaidegennek tűntek: semmiféle magyarországi relevanciájuk nem volt. Nem csak az olvasottsági és nézettségi adatok az erre vonatkozó visszacsatolások, hanem még a kormánypárti politikusok politikai kommunikációja is: annak ugyanis nagyon mások voltak a prioritásai. Azt csak a KESMA tartalomfejlesztői tudják, miért volt érdemes néző és olvasói visszacsatolás nélkül tengerentúli, az azóta elhalt (ha egyáltalán volt) alt-right tételeket koppintó garázsoldalak dolgairól értekezni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 51 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hát ez érdekes.

Mert hogy én úgy érzékelem, hogy a Nyugat és Brüsszel állt bele ebbe a témába, de olyan szinten, hogy mára már egyfajta dogmává tette az LMBTQ/gender stb. hitvallást.

Ma garázsoldal, holnap CNN, WP, le Monde.
Ma a legtahóbb komment, holnap már Parizer Jakab és Gyurcsány Klára kiabálja bele a nagyvilágba.
Ki gondolta volna valamikor, hogy egy komoly lap bármit, hazugságot, csalást, bármit bevet, hogy egy nekik nem tetsző elnököt megbuktassanak.
Ki gondolta volna, hogy ugyanezek a lapok a titkosszolgálatok játékszerévé válnak? Ide nekem a Pegasust is, ugye.
Hogy a szociális média kénye-kedve szeint blokkolhat egy hivatalban levő elnököt?
Hát ki vezet itt kit? Inkább ki vezet meg kit?

Ja, hát Szilvay légből kapta a témát, nem szól minimum minden júliusunk erről, nem tudjuk, mi megy a világban, mit adnak elő érzékenyítés cimszó alatt az un. civilizáltak, Epsteinről sem hallottunk, óriási, kiterjedt pedofilhálózatok sincsenek, jó éjszakát, papa!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés