Rétvári Bence: Ha jobb a cigányoknak, jobb a magyaroknak

2021. június 23. 17:26
Ha jobb a cigányoknak, jobb a magyaroknak, ha jobb a magyaroknak, jobb a cigányoknak is – fejtette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Kárpát-medencében élők egymásrautaltságát hangsúlyozva szerdán Szegeden.

Rétvári Bence, a Romaság – határok nélkül II. projekt eredményeit bemutató konferenciát megelőző sajtótájékoztatón azt mondta, 2010 előtt a romák helyzetét egyfajta jogvédelmi kérdésként kezelték, a konkrét segítség általában elmaradt. 2010 óta a kormány nem a felek egymással szembeni jogvitájaként kezeli a romák helyzetét, hanem szociális hozzáállással segítséget nyújt, munkahelyet teremt. Ezért is indították el vagy bővítette ki a romák tanulását segítő ösztöndíj programokat – közölte a politikus.

Míg 2010-ben négy roma szakkollégium működött, jelenleg tizenegy, akkor száz roma diák tudott a felsőoktatásban tanulni, 2019-es tanévet már 327-en kezdték el

– tette hozzá. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Jelenlét programja nem távolról, ügyvédi irodákból próbálja a cigányság helyzetét javítani, hanem helyben nyújt segítséget – mondta az államtitkár. Latorcai Csaba, a tárca közigazgatási államtitkára közölte, 912 millió forintos támogatásból megvalósult projekt a Kárpát-medence magyarlakta vidékeinek leghátrányosabb térségeiben élőket, elsősorban roma nemzetiségűeket kívánta elérni.

A felzárkózásnak nem akadályai a helyi hagyomány, a szokások 

Olyanoknak nyújtottak segítséget, akik nehézséggel küzdenek az iskolában, vagy már kiestek az oktatás rendszeréből. A programhoz csatlakozók olyan képzettséget, tudást szerezhettek, mellyel boldogulni tudnak a munkaerőpiacon. Bebizonyosodott, ez megvalósítható úgy, hogy a helyi közösségek hagyományait, szokásait is figyelembe veszik – tudatta az államtitkár.

Latorcai Csaba kitért arra, a kormány más intézkedésekkel is segíti a bekapcsolódást a munka világába.

Az Útravaló ösztöndíjprogram révén a 2021/2022-es tanévben már több mint 10 ezer fiatal kap támogatást. A jövő évtől pedig a 25 év alattiak személyi jövedelemadó mentességben részesülnek. Böjte Csaba ferences szerzetes azt mondta, a Dévai Szent Ferenc Alapítványnál soha nem volt feszültség abból, kinek milyen színű a bőre. Szavai szerint ugyanannak az Istennek a gyermekei vagyunk. A szerzetes a Kárpát-medencét tartja a hazájának, és azt szeretné, hogy ez a térség felemelkedjen békében, szeretetben.

A múltbeli sérelmeinket elfelejtve bátran előre kell néznünk” – mondta.

Járóka Lívia (Fidesz) európai parlamenti képviselő videóüzenetében kifejtette, a Kárpát-medence hátrányos helyzetű, azon belül is roma háttérrel rendelkező csoportjait feltérképező kutatás során összegyűjtött adatok feldolgozása csak a kezdetet jelenti. Az igazi nagy feladat csak most következik, ezekre a helyiek bevonásával sikeres programokat kell építeni.

Monszpart Zsolt, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő főigazgatója elmondta: a programban magyarországi és erdélyi romák oktatását szervezte meg, harmincfős csoportokban a többi közt vezetőképzésen vettek részt. Egy rendkívül részletes Kárpát-medencei kutatás is készült, amely olyan szakmapolitikai ajánlásokat fogalmazott meg, melyekkel a jövőben csökkenthető a romák leszakadása, gyorsítható felzárkózásuk – tudatta a szakember.

(MTI)

Fotó: MTI/Balázs Attila

 

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés