Putyin szerint a Krím-félsziget „kilépett” Ukrajnából

2021. június 22. 13:53

Az Egyesült Államok és az Európai Unió agresszív politikája miatt erősödik a bizalmatlanság Európában – vélekedett Vlagyimir Putyin orosz elnök egy kedden Németországban megjelent írásában, amely szerint „a Krím-félsziget kilépett Ukrajnából”.

2021. június 22. 13:53
null

A Die Zeit című liberális német hetilap hírportálján a Szovjetunió elleni náci hadjárat kezdetének 80. évfordulója alkalmából közölt vendégkommentárban az orosz államfő úgy vélte, hogy „a Vörös Hadsereg hősei nemcsak szülőföldjük függetlenségét és méltóságát védelmezték,

és nem azért léptek német földre, hogy bosszút álljanak a németeken, hanem hogy beteljesítsék nagy és nemes felszabadító küldetésüket. A világháború szörnyűségei ellenére az európai nemzeteknek sikerült visszatérni a kölcsönös bizalomhoz és tisztelethez, és elindultak az integráció felé, hogy lezárják a huszadik század első felének európai tragédiáit” – írta Vlagyimir Putyin.    

Kiemelte: „reméltük, hogy a hidegháború vége győzelem lesz egész Európának, és megvalósul a Lisszabontól Vlagyivosztokig egységes kontinens eszméje”.    

A NATO-bővítés gondolata hidegháborús relikvia

Oroszország éppen ebben a szellemben, a közös értékek és érdekek által összetartott nagy Európa kiépítésének logikája alapján igyekezett formálni kapcsolatait az európaiakkal.    

Azonban egy más megközelítés érvényesült, amelynek alapja a konfrontációra építő hidegháborús relikvia, a NATO bővítése – fejtette ki Vlagyimir Putyin, rámutatva, hogy öt bővítési hullámban 14 új tagot vettek fel a szervezetbe, köztük egykori szovjet tagköztársaságokat.    

Úgy vélte, az erősödő bizalmatlanság fő oka a katonai szövetség kiterjesztése keletre, azaz Oroszország határai felé.

Hozzátette: „sok ország ultimátumot kapott, választania kellett a kollektív Nyugat és Oroszország között. Ennek az agresszív politikának a következményeit szemlélteti a 2014-es ukrajnai tragédia, amelyben Európa tevőlegesen támogatott egy fegyveres, alkotmányellenes államcsínyt Ukrajnában. Ezzel kezdődött minden” – vélekedett az orosz elnök, aki szerint az Egyesült Államok által szervezett és az Európai Unió tagállamai által támogatott puccs vezetett Ukrajna megosztottságához és ahhoz, hogy a Krím-félsziget kilépett Ukrajnából. Ugyanakkor Oroszország mindennek ellenére továbbra is nyitott a fair és kreatív együttműködésre – fejtette ki az orosz elnök.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Szergej Karpuhin

Kapcsolódó cikkek

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bekéret
2021. június 22. 19:04
"...nem azért léptek német földre, hogy bosszút álljanak a németeken..." Putinnak a történelemmel van vitája. Számos fotó fennmaradt a vörös hadsereg hivatalos álláspontjáról, amit a legelső németországi falvak előtt táblán is hirdettek: "Vörös katona, német földre érkeztél. Eljött a bosszú órája!" A 2 millió megerőszakolt német nő is másképpen emlékszik a vörös hadsereg motivációit illetően, mint Putin.
Akitlosz
2021. június 22. 15:27
"a Vörös Hadsereg hősei nemcsak szülőföldjük függetlenségét és méltóságát védelmezték, hanem megmentették Európát és az egész világot a rabszolgaságtól és nem azért léptek német földre, hogy bosszút álljanak a németeken, hanem hogy beteljesítsék nagy és nemes felszabadító küldetésüket." "Ölj Öljetek! Dicső szovjet harcosok, öljetek! A németek nem emberi lények...... az a szó, hogy "német" a mai naptól legyen a legnagyobb szitokszó, amit a szátokra vesztek...... ölnöd kell.... és ha nem öltél meg legalább egy németet a mai nap, akkor ez a napod kárba veszett..... ha nem tudod őket golyóval kivégezni, akkor a bajonettel szúrd agyon őket...... ha csendes körülötted a front és amíg várod, hogy ismét harcba indulj, ezalatt az idő alatt is keress németet, akit megölhetsz...... öljetek, mert nincs annál nagyobb élvezet, mint amikor a halomba szórt német hullákat ugorjátok át...... ne a napokat, ne a kilométereket számoljátok, hanem öljetek és öljetek! a megölt németeket számoljátok az elfoglalt városok helyett...... öld a németet, ez a nagyanyád kérése! öld a németet, ezért imádkozik az anyád! öljetek, ezt kéri tőletek a gyereketek! öld a németet, ezt kéri hangosan kiabálva tőled a szovjet haza! ne hibázz, ne adj kegyelmet, ölj! Dicső szovjet harcosok, öljetek!" Ilja Gregorijevics Ehrenburg zsidó szovjet főpropagandista S ez így is lett, sőt még ígyebben! https://magyarmegmaradasert.hu/kiletunk/harcaink/item/3691-a-szovjet-katon%C3%A1k-r%C3%A9mtettei-er%C5%91s-idegzet%C5%B1eknek
yndi
2021. június 22. 15:21
Kéretlen történelemleckéket oszt a volt KGB-s. A volt munkahelye történelmi szerepéről mi a véleménye?
borsika
2021. június 22. 15:15
Kábé kétszer annyi orosz él ott, mint ukrán. Mi a francnak akarnának a frusztrált ukránokhoz tartozni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik