Az erős vezető tűri a kritikát, sőt el is várja

2021. június 22. 11:19

Bojár Gábor
24.hu
Nekem Mészáros Lőrinc nem a versenytársam, más pályán játszunk.

„Ezt a növekedési kényszert sokan a kapitalizmus feloldhatatlan önpusztításának tartják.

Sajnos tényleg tönkreteszi a környezetünket. A kapitalizmus valóban egy borzasztó rendszer, csak még nem találtak ki jobbat.

Mégis egyetemet alapított, könyvet írt, hogy segítse a hazai vállalkozó szellem erősödését. Ön szerint milyen keretet nyújtanak ehhez a hazai közéleti folyamatok?

A haveri kapitalizmus megöli a vállalkozó szellemet, mert bénítja a versenyt, és bomlasztja a minőséget. Ha ugyanis azt látom, hogy nem azon múlik a sikerem, hogy én vagyok-e a legjobb, hanem azon, hogy jó kapcsolatban vagyok-e a kormányzattal, akkor egyszerűen nem éri meg versenyezni. Természetes, hogy inkább a kormányzati kapcsolatépítésbe fektetik az energiáikat, nem pedig abba, hogy a lehető leggazdaságosabb és legjobb utat építsék, amit majd nem kell két év múlva felbontani. A könyveimmel a feltörekvő generációt próbálom ösztönözni: próbáljanak nem függeni az államtól, akkor sokkal szebb dolgokat lehet csinálni.

De vajon ez a példa bír nagyobb ösztönző erővel, vagy az, hogy a miniszterelnök gyerekkori barátja pár év alatt az ország leggazdagabb embere lesz.

Nekem Mészáros Lőrinc nem a versenytársam. Más pályán játszunk.

Olykor mégis bekerül a neve a politikai küzdőtérre. Az hogy érinti, amikor vörös báróként emlegetik?

Két okból érzem úgy, hogy tévedés. Először is: nem vörös, mert liberális vagyok, annak pedig a kék a színe, ha jól tudom. Tehát legfeljebb kék báró lehetne a titulusom. De ez sem stimmel egészen, mert a kifejezés azokra az üzletemberekre utal, akik a pénzükkel a pártok politikáját akarják befolyásolni. Nekem ilyesmi nem áll szándékomban, ezért sem támogatok egyetlen pártot sem nagy összeggel. Amennyivel támogatom őket, az az én szintemen olyan, mint egy párttagdíj. Annál nyilván több, de csak azért, mert a lehetőségeim is nagyobbak. Semmiképpen nem adnék annyit, hogy tőlem függjenek, mert akkor azt csinálnák, amit én akarok és nem azt, amiben őszintén hisznek. Én viszont épp azért támogatom őket, mert eleve olyan értékrendet vallanak, amit magamhoz közelállónak érzek, és ezt polgári kötelességemnek érzem támogatni. Tehát nem a befutóra fogadok.

Ezt a vádat is megkapta valahol?

Igen, mulatságosnak találtam. Egyszer úgy nyilatkoztam, hogy Európában Macron politikája áll hozzám a legközelebb. Erre egy jobboldali újságban azt írták eléggé szarkasztikusan, hogy akkor nem sok jövőt jósolnak Macronnak, mert nézzük csak meg, mi történt azokkal, akiket eddig Bojár támogatott. És fölsorolták az összes általam támogatott pártot, az SZDSZ-től kezdve az Együttig. Azt nem értette meg a nagyon szellemes újságíró, hogy én nem azért támogatok egy pártot, mert azt hiszem, hogy győzni fog. Hanem azért, mert nagyjából egyezik az értékrendünk. És ha megbukik, hát megbukik.

Akkor ön egy focimeccsen sem annak drukkol, aki épp nyerésre áll?

A focihasonlat jó. Egy fradista akkor is a Fradinak szurkol, amikor a csapata épp kikap.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 58 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

,,Madarat tolláról ....,,

,, Bokros Lajosról azt gondolom, hogy egy tiszta ember. Úgy tűnik, a pártépítéshez kellene neki segítség, mert az nem jön össze. Bokros elveit szeretem, azokat érzem maradéktalanul olyannak, amivel azonosulni tudok. Elsősorban a gazdaságpolitikai elveivel, amihez egyébként társulnak társadalompolitikai, oktatási elvek is és sok minden más. Ezekkel maradéktalanul egyetértek, azt mondom, hogy a szívemből beszél. Más kérdés, hogy kormányzóképes erőt nem tud felmutatni. De lehet, hogy nem is ezzel van a baj, hanem azzal, hogy erre a magyar társadalom nem vevő.,, - mondja Bojár a propeller riportban.
https://propeller.hu/itthon/30..

Miért korlátozod erős vezetőre azt, amit a vezetéstudomány panaszkezelésnek hív?
Kritikát kétféleképpen kezelünk: panaszként, ami egy ajándék vagy rágalmazásként, ami egy jövedelem forrás a sértett számára.

Az Undokok terén Magyarország vezeti az európai versenyt.
Összefüggésben azzal, hogy Európa legnagyobb zsidó diaszpórája - relatíve - éppen Magyarországon található.
Mennyiségben az undokok kb. 90-10-re vezetnek a tiszteletre méltókkal szemben.
És mivel a média is kb. 90%-ban a nemzetközi hálózatuk kezében van, zajongásuk 100-szoros hatásfokkal jut el a közvéleményhez. És ők ennek tudatában, kihasználják, de inkább élvezik: perverz módon.
Kielégülés számukra, mikor gyalázkodnak, pontosan tudják, hogy amit mondanak, az nem igaz, de mindenki - vagy majdnem mindenki úgy tesz, mint aki hisz nekik: ez a keresztények megalázása, ebben a perverz élvezkedésük.
Ebből kell kiindulni.
Lassan, de biztosan, visszavonhatatlanul fejlődik a közgondolkodás oda:
ha egy keresztényt egy sémi bánt, akkor a keresztény köteles antiszemita lenni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés