Újabb gondok mutatkoznak az AstraZeneca vakcinájával

2021. június 11. 20:27
Az Európai Gyógyszerügynökség pénteken bejelentette, hogy az brit-svéd AstraZeneca gyógyszervállalat koronavírus-elleni oltóanyag mellékhatásként kapilláris szivárgási szindrómát okozhat, ezért nem javasolja használatát azok számára, akiknél a jelenség már korábban is fellépett.

A hágai székhelyű testület illetékes kockázatértékelő bizottsága (PRAC) hat olyan esetet vizsgált ki részletességgel, amelyeknél a cég Vaxzevria nevű oltóanyaga váltotta ki ezt az igen ritka tünetet, amely során a hajszálerekből folyadék szivárgott a testszövetekbe. A szindróma főként a karok és a lábak megduzzadását, alacsony vérnyomást, a vér alacsony albuminszintjét és besűrűsödését eredményezi. Az esetek többsége nőknél fordult elő, az oltást követő 4 napon belül. Az érintettek közül háromnak jelent meg előzőlegesen a kórtörténetében a tünet.

A PRAC úgy döntött, hogy a kapilláris szivárgás szindrómát a vakcina új mellékhatásaként fel kell venni a termékismertetőbe, és nyomatékosan felhívni az egészségügyi szakemberek és a betegek figyelmét erre a kockázatra.

Az EMA közölte azt is, hogy vizsgálja a szívizom- és a szívhártyagyulladás esetleges összefüggését az AstraZeneca oltóanyaggal kapcsolatban. „További elemzésekre van szükség annak megállapításához, hogy van-e ok-okozati összefüggés a vakcinával” – tájékoztatott az uniós ügynökség, hozzátéve hogy a jövő hónapban fejezi be az ilyen esetek felülvizsgálatát. Az uniós gyógyszerfelügyelti szervezet statisztikái szerint ezidáig mintegy 78 millió adag Vaxzevriát használtak fel az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban.

(MTI)

Fotó: MTI/Balázs Attila

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az EMA és a PRAC is bekaphatja. 78 millióból találtak 6 főt, akinek a felénél oltás nélkül is megvolt a tünet. Komoly.
Azt valahogy nem írják, hogy a nem (vagy mással) oltott populációban mi az előfordulása.
Rákerestem a tünetre. Találtam egy gyógyszert, amit kemoterápia kiegészítésére használnak, annál is előfordulhat kevesebb mint egyszer 1000-ből. Ott nyilván belefér. De egy oltásnál a 26 millióból egyszer, na az a világvége.
Röhej.

Az a "nem halálos vírus"-t azért nem kívánom édesanyádnak...
De ez itt simán gyógyszergyártói háború sárdobálása, csak a jónépek nincsenek nagy barátságban a számokkal.
Csak statisztikai alapon: a fenti számok azt jelentik, hogy ha Magyarországon _mindenkit_ beoltottak volna Astrával, akkor kb. 30% valószínűséggel lett volna egy (1) ilyen - amúgy ritkán végzetes - tünetes ember. Járvány és oltás nélkül hány lehet? Nem hiszem, hogy egy sem. Ezt állítsuk szembe a viszonylag gyors oltás mellett is bekövetkező 30000 halottal. Na jó, legyen 10000, mert a 30 az a Coviddal, és nem a Covidban elhunytak. 0.3 tünetes vs. 10000 halott (oltás mellett).
És az ilyen pánikkeltések miatt emberek tízezrei nem vették fel az oltást egyből, amikor lehetett.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés