Másodfokon is sajtópert nyert az Átlátszóval szemben a Transzparens Újságírásért Alapítvány

2021. május 13. 17:01

Az Átlátszó 2020-ban valótlan tényállításokat tartalmazó cikket írt az alapítványról és annak francia társszervezetéről.

2021. május 13. 17:01
null

Az Átlátszó.hu 2020 januárjában azt állította, hogy a Transzparens Újságírásért Alapítvány francia társszervezete – az Observatoire des journalistes et de l’information médiatique (OJIM) – a francia szélsőjobb egyik kulcsfigurája és társai nevéhez fűződik. Az alapítvány ezért úgy döntött, hogy a tudatos médiafogyasztásért és átláthatóságért való munkájuk részét képezi a saját jó hírük védelme is, így a párizsi székhelyű társszervezetükkel együtt pert indítottak az Átlátszó ellen. Ezt a pert másodfokon a francia szervezet 2020. novemberében megnyerte.

nyilatkozta korábban ezzel kapcsolatban lapunknak Chollet, hozzátéve: az ítélet az OJIM magyarországi csapatának komoly reputációt jelenthet.

Most a Transzparens Újságírásért Alapítvány keresetével kapcsolatban is ítéletet hozott a Fővárosi Törvényszék, melyben kimondta: az Átlátszó valótlanul állította, hogy az Ojim.hu-nak külföldi tulajdonosa van és hogy Claude Chollet volt az Ojim.hu egyik tulajdonosa.

„A két ítélet együttes értelmezéséből világosan látszik, hogy annak a lejáratás és hiteltelenítés céljából megírt cikknek a tényállításai, amelyben az Átlátszó először a francia társszervezetünket próbálta a francia szélsőjobbhoz kötni, majd ezen keresztül alapítványunkat is, valótlanok voltak” – áll az alapítvány közleményében.

Az „Egymásra talált a francia szélsőjobb és a magyar kormánypropaganda az újságírók lejáratásában” című cikket Bőtös Botond írta. Ő volt az, aki korábban azt írta: „Bízom abban, ha megbuktok néhány napig még nem áll vissza a demokrácia és az ilyen alakok testét az árokpartról lapátolják fel egy IFA-ra!!!! Megráztátok, de már nem a pofonfát!”

című cikket . Ő volt az, aki k

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
T. Péter
2021. május 13. 21:12
Kicsit utánaolvastam. A fene se látja már át, hogy mit kifogásoltak ezek és miben adott igazat nekik a bíróság _a másik perben_, ugyanis a francia wiki és az egykorú híradások (!) szerint Jeanne-Yves le Gallou és Claude Chollet indította el az OJIM _társadalmi szervezetet_. Lásd https://www.lemonde.fr/politique/article/2012/10/09/jean-yves-le-gallou-lance-un-acrimed-d-extreme-droite_5981863_823448.html Ehhez képest lehet, hogy az ojim.fr _weboldal_ lérehozásában-bejegyzésében már csak Chollet vett részt, és erről szólt egy "nem-taggyűlés-volt" per?
kunfia
2021. május 13. 20:40
Na akkor ki az Ojim.hu tulajdonosa?
Somaa
2021. május 13. 20:37
Várjuk csak ki az ügy végét..!
civis72
2021. május 13. 18:39
ez jellemző a moslék propagandára én már azt sem hiszem el amit kérdeznek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik