A Köztársaság büszkesége

2021. május 3. 14:20

Andrzej Duda
Magyar Hírlap
Ez volt Európa első és a világ második modern alaptörvénye – egy korszakalkotó törvényhozói mű.

„Örömteli tavaszi hangulatban ünnepli Lengyelország egyik legnagyobb nemzeti ünnepét, amelynek eredete a 18. századra nyúlik vissza. Az 1791. május 3-i Kormányrendelet vagy Május 3-i Alkotmány néven elfogadott dokumentum emlékét őrzi. Ez volt Európa első és a világ második modern alaptörvénye – egy korszakalkotó törvényhozói mű. A nagy fontosságú okirat a Két Nemzet Köztársaságának varsói Nagy Szejmje általi jóváhagyása történelmi jelentőségű volt.

A Május 3-i Alkotmány öröksége, a benne foglaltatott államforma gondolata, a szabadság és demokrácia iránti elkötelezettsége hangsúlyos európai vívmány. Ezen alkotmány megalkotásának idei, 230. évfordulója egész Európa számára inspiráló ünnep kell hogy legyen.

A nagy jelentőségű alapító okiratok legtöbbször politikai vagy kulturális fordulat eredményeképpen születnek meg, figyelembe véve a múlt történéseinek jó és rossz oldalát. Az utópisztikus elgondolásból, a történelmi valóságtól elrugaszkodott totális rombolás nem művészet, a meglévőt bölcsen kijavítani viszont az. Az új rendet nem lehet önkényesen papíron elrendelni: valódi emberi tapasztalásból, vágyakból és törekvésekből kell annak erednie.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezeréves Alkotmányunk van, a törvények és jó szokások összessége.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés