Operatív törzs: Keddre várjuk a Janssen egydózisos vakcinaszállítmányt

2021. április 12. 12:09

A készítményből 23 800 adag érkezik, amely az AstraZeneca és a Szputnyik V-oltóanyaghoz hasonlóan szintén vektorvakcina.

2021. április 12. 12:09
null

A hétvégén 2009 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a maszkviselés elmulasztása miatt – jelentette az Operatív Törzs hétfői tájékoztatóján Kiss Róbert rendőr alezredes. Egy edelényi vendéglátóipari egységben alkoholfogyasztáson kapták a vendégeket, egy zalaegerszegi diszkóban pedig 25 vendéget találtak a rendőrség emberei. Mindkét helyet fél évre bezárták, a magánszemélyek ellen szabálysértési eljárást indítottak. 

Budapesten is bulizókkal szemben kellett intézkedni, mivel két esetben is a megengedettnél többen gyűltek össze a csendháborítás miatt kihívott rendőrök tapasztalatai szerint. Egy 16. kerületi kerti partin 25, egy első kerületi házibulin pedig 15 megánszeméllyel szemben indult közigazgatási hatósági eljárás.

Közel a hárommillió

Müller Cecília a friss járványadatok mellett az oltási kampány részleteiről tájékozatott. A beoltottak száma 2 900 383 fő, közülük 1 217 258 fő már a második oltását is megkapta.  Napokon belül meglehet a hárommillió beoltott Magyarországon, és jöhet a következő lazítás.

– mondta Müller Cecília. 

Vakcinaszállítmányok, új készítmény

A tisztifőorvos tájékoztatása szerint a kórházi oltópontokon elsősorban a Pfizer és a Szputnyik V-vakcinákat használnak most. A háziorvosok már megkapták a listát a regisztráltakról, ezért lehetőség van arra, hogy fiatal, krónikus betegeket is oltsanak, mivel a háziorvos ismeri legjobban a beteget, a kórelőzményeket. 

Szólt arról is: pótidőpontot biztosítanak az oltási kampányból eddig kimaradt pedagógusoknak, és újra soron kívül oltják majd őket.

Keddre várja Magyarország a Johnson & Johnson által kifejlesztett Janssen-vakcina érkezését, összesen 23 800 adag jön ebből a készítményből. A Janssen-vakcináról szólva elmondta, hogy az AstraZeneca és a Szputnyik V-vakcinához hasonlóan építi ki a koronavírus-védettséget, szintén vektorvakcina, a legfőbb különbség, hogy egyetlen adagban alkalmazzák.

Tetőzik a járvány

Az elmúlt 24 órában 5077 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 725 241 főre nőtt a számuk Magyarországon. A hétvégéhez képest igen sok, 291 ember hunyt el, amivel már 23 708 halottja van a járványnak hazánkban. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 429 074 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 272 459 főre emelkedett. 10 740 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1249-en vannak lélegeztetőgépen.

Nyitókép: Joseph Prezioso / AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KatalinKormos
2021. április 12. 17:19
At biztos, hogy Szatócsország szatócsboltjaiban, mindenféle "orvosság" megkapható, melyet a szatócsok csak beszerezhetnek, ehhez a szatócsbetegséghez. (remélem, nem okoz majd gondot, a "szatócs" szó helyére a megfelelő kifejezést behelyettesíteni...)
még fokozza
2021. április 12. 15:52
Lehet, hogy a vérrög vektor veszélyesebb mint a korona.
kunfia
2021. április 12. 15:24
Halálgyár Orbán módra.
afterall33
2021. április 12. 14:35
Ha a kormány nem teszi, én megteszem az ő nevükben. Kikérem magamnak azt a tendenciózus elírást, amely szerint az angol, vagy az orosz oltóanyagok vektorvakcinák volnának. A helyes megjelölés: VIKTORVAKCINA.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik