Pedagógus szakszervezetek az április 19-i iskolanyitás ellen foglaltak állást

2021. április 9. 7:21
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete szerint is elhamarkodott az április 19-iki iskolanyitás.

Hírt adtunk arról, hogy az egykori Független Diákparlamentből alakult Alternatív Diákközpontú Oktatásért Mozgalom (ADOM Diákmozgalom) arra kéri a döntéshozókat, hogy halasszák el az április 19-re tervezett kötelező jelenléti oktatás bevezetését, és ha ez nem történik meg, akkor arra szólítják fel a diákokat, hogy ne menjenek iskolába, hanem folytassák az online tanulást – jelent meg szerdán a Facebookon.

Pénteken két pedagógus szakszervezet is hasonló tartalmú petícióval állt elő, ezzel csatlakozva az április 19-iki iskolanyitás bojkottjához. „Megírtuk a levelet, amivel megakadályozhatjuk az április 19-i jelenléti munkavégzést!” – írja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, amely leveket küldött az intézményvezetőknek.

„Az oltás okozta védettség az iskolanyitásra nem alakul ki”

„Meg tudjuk akadályozni, hogy április 19-én a kormány megnyissa a nevelési-oktatási intézményeket! Felmérésünk szerint nagy többségben vannak azok, akik nem szeretnének visszatérni a jelenlétinek hívott munkavégzéshez április 19-én. Szülői szervezetek felmérése szerint a szülők nagy része is elutasítja a nyitást” – írják „A hatályos jogszabályokra hivatkozva megtagadhatjuk a jelenléti munkavégzésre adott utasítás végrehajtását – míg a munkavégzésre továbbra is rendelkezésre állunk, mert szerintünk kötelességünk is megtagadni a munkavégzést, ha a gyermekek, diákok egészsége, biztonsága nem szavatolható” – tették hozzá. Véleményük szerint ugyanis az oltás okozta védettség az iskolanyitásra nem alakul ki, a brit mutáns pedig igazoltan súlyos szövődményekkel járó fertőzést okozhat a beoltottaknál is.

Arra kérik a döntéshozókat, hogy halasszák el a kötelező jelenléti oktatás bevezetését

A Pedagógusok Szakszervezete Facebook posztot tett közzé hasonló tartalommal, melyben a kommentelők véleményét kérik azt illetően, hogy „a kormány április 19-én becsenget az oktatási intézményekben”. A PDSZ-hez és az ADOMé-hoz hasonlóan teszik fel a kérdést, hogy „ha az üzletekben négyzetméter alapú a bent tartózkodók száma, a tantermekben mi a helyzet? Ha a nyitás elindítja a negyedik hullámot, ki védi meg a gyerekeket és a szüleiket?”

„A kormány felelőssége lesz, ha még több oktatásban dolgozó hal meg! Emberéletekről, családok, diákok, kollégák életéről van szó! Mire vársz? A hozzátartozóid élete neked számít? Most kell cselekedni! FOGJUNK ÖSSZE! Ha online maradsz, azzal még nem tagadod meg a munkát! Vigyázzunk egymásra! Az oktatásban dolgozók többségét a Pfizer-BioNTech vakcinával oltják. A protokoll szerint a legmagasabb védettség kifejlődéséhez az első oltástól számított 7 hét szükséges.Ezért követeljük a kormánytól, hogy: Halassza el az április 19-re tervezett kötelező jelenléti oktatás bevezetését! Tartsa be az oltási protokollt!” – írják. 

Fotó: MTI/Komka Péter

Összesen 60 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés