Nikol Pasinján: Még mindig vannak hadifoglyok Azerbajdzsánban

2021. április 7. 23:03
Örményország felszólított az összes hadifogoly szabadon engedésére.

Örményország felszólította regionális riválisát, Azerbajdzsánt az összes hadifogoly szabadon engedésére szerdán, csaknem öt hónappal a hegyi-karabahi harcok vége után. Nikol Pasinján örmény miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz államfővel való moszkvai találkozóján jelezte, hogy ez a probléma továbbra is megoldatlan.

„Sajnálatos módon még mindig vannak hadifoglyok Azerbajdzsánban” – mondta.    

A foglyul ejtett katonák és civilek cseréjéről a két ország között orosz közvetítéssel létrejövő megállapodásban rendelkeztek.    

Az elmúlt hónapokban több fogolycsere is történt. Azerbajdzsán szerint az egyezménnyel összhangban az összes foglyot szabadon engedte, mindazonáltal külügyminisztériuma közölte: a megállapodás nem vonatkozik azon harcosokra, akiket Örményország Azerbajdzsán területeire küldött a harcok végét követően.    

Az Azerbajdzsántól egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek kinyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah hovatartozása miatti háborús konfliktus 1988-ban, még a Szovjetunió fennállásakor robbant ki, és azóta folyamatosan fegyveres összetűzésekhez vezetett az örmények és az azeri erők között. A térségben tavaly szeptember 27-én azeri offenzíva indult az enklávé és az örmények kezén lévő környező települések visszafoglalására, és Bakunak sikerült jelentős területeket ellenőrzése alá vonnia. A harcok, amelyek mindkét oldalon több ezer ember életét követelték, a november 9-i tűzszüneti megállapodás aláírásával értek véget. Oroszország kétezer békefenntartót vezényelt a térségbe a tűzszünet fenntartására.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés