Müller Cecília: Hamarosan döntés születik az AstraZeneca-vakcina ügyében

2021. április 7. 13:07
Amint az Európai Gyógyszerügynökség állásfoglalása megszületik, Magyarország is dönt az oltásról.

Ahogy korábban megírtuk, összefüggés van az AstraZeneca-vakcina és a vérrögképződéses esetek között. Erről Marco Cavaleri, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vezető tisztségviselője beszélt egy kedden megjelent olasz lapinterjúban.

Az ügy kapcsán Müller Cecília elmondta, hogy az EMA még nem zárta le a vizsgálatot. Amint megfogalmazzák a hivatalos állásfoglalást, döntenek az AstraZeneca-vakcina magyarországi használatáról – hangsúlyozta. Az országos tisztifőorvos szerint ma délutánra vagy legkésőbb csütörtök reggelre lezárulnak az Európai Gyógyszerügynökség vizsgálatai.

Kezdetét veszi a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldása

Hatályba lépett a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozata – közölte a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a szerdai online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes elmondta: ehhez kapcsolódóan több új rendelkezés lépett érvénybe. A kijárási tilalom este 10 és reggel 5 óra közötti időszakra módosul.    

A március 8-án ideiglenes bezárt üzletek ismét megnyithatnak, ha az üzlet tulajdonosa, illetve üzemeltetője vállalja az új védelmi intézkedések betartását. A személyes megjelenést igénylő szolgáltatásokra korábban elrendelt intézkedések megszűnnek. Az üzleteket érintő négyzetméteralapú korlátozás a szolgálatásokra nem vonatkozik – tette hozzá.    

Az alezredes azt is elmondta, hogy továbbra is érvényben maradnak a maszkviselésre, vendéglátóüzletekre, szabadidős létesítményekre, szolgáltatási helyekre, szálláshelyekre, felsőoktatási intézményekre és a rendezvénytartásra vonatkozó intézkedések, ahogy a valamennyi schengeni belső határszakaszra ideiglenesen bevezetett határforgalom-ellenőrzés és határőrizet is – fejtette ki.

Hazánk továbbra is az egyik legfeszesebb oltási tempót diktálja

Kiemelkedő hetet zártunk, soha annyi oltást nem adtunk be, mint a keddi nappal lezárult oltási héten – mondta György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az országos oltási munkacsoport vezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

Az első oltást megkapók száma mintegy 526 ezer volt, a második oltást is számítva több mint 778 ezer védőoltást adtak be – ismertette.    

György István azt mondta:

Magyarország továbbra is az egyik legfeszesebb oltási tempót diktálja egész Európában.    

Emlékeztetett, kedden két fontos mérföldkőhöz érkeztek: átlépték a 2,5 millió beoltotti számot, ez azt jelenti, hogy 25 százalékos az átoltottsági szint. A szerda reggeli adatok szerint 2 536 751 ember kapta meg az első védőoltását, vagyis minden negyedik magyar ember már megkapta a koronavírus elleni vakcinát. Ezzel messze megelőzzük az uniós átlagot, ami 13 százalékos – mondta. Az államtitkár a másik mérföldkőnek azt nevezte, hogy 1 millió 5936 magyar ember a már a második oltását is megkapta, ez a magyar lakosság 10 százalékát jelenti.

(MTI)

Összesen 96 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Astra Zeneca-ügyben kell az Európai Gyógyszerügynökség.
Méregdrága tripláraárazott 63 dolláros papíroknélküli kínaivakcinához nem kell az Európai Gyógyszerügynökség .

Mi lehet az ok az alkotmányos költségen meg a gátlástalan potyalesésen kívül?

Ha nem történt döntés, akkor miért nem függesztették fel az oltást?
Az EMA meg jobban csipkedhette volna magát.
Egyáltalán milyen vizsgálatot végez az EMA?

Úgy látszik az EMA-nál a szülések farfekvésesek és ,,császármetszést,, alkalmaznak.

Nem tartom indokoltnak a félelmet az Astra Zenecával szemben. Az esetszámok nagyon alacsonyak.

Adtam egy lájkot. A frappáns beszólásért. Tetszett.

Dehogy voltál te Fidesz szavazó.
X

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés