Baranyi Krisztina úgy érzi, hogy a BLM-szobor felállításával teret adott a szabadságnak

2021. április 1. 21:19
Nácizás, buzizás, dulakodás – bár a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe közeleg, a ferencvárosi városvezetésnek sikerült felkavarni az indulatokat. Videónk a BLM-szobor avatásáról.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a IX. kerületi Ferenc téren a terveknek megfelelően felállították a nagy port kavaró BLM-szobrot.

A Mandiner munkatársai kint jártak a helyszínen, és megkérdezték a polgármestert, Baranyi Krisztinát is a szoborról és annak jelentéséről. „Nekem nem dolgom szobrokat, szobrok jelentését, üzenetét elbírálni vagy minősíteni. Nekem egy dolgom van, teret adni fiatal művészeknek, és teret adni a szabadságnak, a művészet szabadságának is, a sajtó szabadságának is, meg egy csomó mindenféle szabadságnak is” – nyilatkozta a kerület vezetője lapunknak. Arra a kérdésre, hogy a szobornak nincs-e uszító üzenete, azt mondta, hogy „nem, ez egy szobor. Szerintem Budapest és Magyarország lakossága elég felnőtt és elég érett ahhoz, hogy egy köztéri szobornak a jelentését, jelentőségét meg tudja ítélni, ezt úgy tudja szemlélni mint egy köztéri művészeti alkotást.” 

A helyszínen már az avatás idején jelen voltak a Mi Hazánk Mozgalom tüntetői. A párt budapesti elnöke, Nagy Attila elmondta, hogy felháborítónak és visszataszítónak tartják, hogy egy egyértelműen rasszista, faji alapon kirekesztő mozgalomnak Magyarországon köztéri szobrot helyeznek el provokálva.

Riporterünk a ferencvárosi alpolgármestertől, Döme Zsuzsannától (Suzi) megkérdezte, hogy nem tartja-e provokatívnak az alkotást pont húsvét előtt felavatni. A Magyar Kétfarkú Kutyapárt politikusa visszakérdezett: „Mit szeretnétek húsvétkor látni egy public art pályázatnál? Kellett volna egy ilyen szempontot beraknunk?” 

Újságírónk ekkor kifejtette, hogy mégiscsak egy keresztény ünnepről van szó, a BLM hozzáállása pedig a kereszténységhez elég megosztó. Erre reagálva Suzi kijelentette, hogy „bolondok napja is” van ma (április 1, csütörtök), „mégsem udvari bolondokról” szóló szobrokat állítanak.

A BLM magyarországi relevanciája kapcsán elmondta, hogy a mozgalom által képviselt témák azért szerinte is elég messze vannak Magyarországtól, de a szobor keltette visszhangból látszik, hogy ezek a kérdések azért aktuálisak itthon is – vélekedett.

 

Összesen 122 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Aszondja: "a helyi közösség problémáira" világít rá a PÁBLIKÁRT.

Hát most komolyan... Budapest IX. kerületben a BLM igazán fontos probléma.

Mit írtál volna, ha ledöntik? Nácikat, rasszistákat emlegettél volna.

Amúgy engem nem zavar, hogy az amerikai Szabadság szobor térdel. Ez az ő hülyeségüket jelképezi. Tőlem ők térdelhetnek, mi nem fogunk. Csak azt kérdezem, mi közünk hozzá?

A BLM minden, csak nem "szabadság"-szimbólum: erőszakosan törnek-zúznak-üldöznek mindent, ami nem tetszik nekik. Egyfajta terror-mozgalom. Baranyi egy közveszélyes idióta!

Én hagynám a szobrot. Viszont rendeznék egy jó ki boltfosztogatós, kocsiborogatós BLM fiesztát.

A BLM nem szabadság, inkább az 'uwrubba (európai) kalifátus előkészítése.

Egyetértünk. A mérete meg csökött.
Remélem,ndreaga volt és a kerületben lakók nagyon vágytak erre a hibridre.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés