Baranyi Krisztina úgy érzi, hogy a BLM-szobor felállításával teret adott a szabadságnak

2021. április 01. 21:19

Nácizás, buzizás, dulakodás – bár a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe közeleg, a ferencvárosi városvezetésnek sikerült felkavarni az indulatokat. Videónk a BLM-szobor avatásáról.

2021. április 01. 21:19
null

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a IX. kerületi Ferenc téren a terveknek megfelelően felállították a nagy port kavaró BLM-szobrot.

A Mandiner munkatársai kint jártak a helyszínen, és megkérdezték a polgármestert, Baranyi Krisztinát is a szoborról és annak jelentéséről. „Nekem nem dolgom szobrokat, szobrok jelentését, üzenetét elbírálni vagy minősíteni. Nekem egy dolgom van, teret adni fiatal művészeknek, és teret adni a szabadságnak, a művészet szabadságának is, a sajtó szabadságának is, meg egy csomó mindenféle szabadságnak is” – nyilatkozta a kerület vezetője lapunknak. Arra a kérdésre, hogy a szobornak nincs-e uszító üzenete, azt mondta, hogy „nem, ez egy szobor. Szerintem Budapest és Magyarország lakossága elég felnőtt és elég érett ahhoz, hogy egy köztéri szobornak a jelentését, jelentőségét meg tudja ítélni, ezt úgy tudja szemlélni mint egy köztéri művészeti alkotást.” 

A helyszínen már az avatás idején jelen voltak a Mi Hazánk Mozgalom tüntetői. A párt budapesti elnöke, Nagy Attila elmondta, hogy felháborítónak és visszataszítónak tartják, hogy egy egyértelműen rasszista, faji alapon kirekesztő mozgalomnak Magyarországon köztéri szobrot helyeznek el provokálva.

Riporterünk a ferencvárosi alpolgármestertől, Döme Zsuzsannától (Suzi) megkérdezte, hogy nem tartja-e provokatívnak az alkotást pont húsvét előtt felavatni. A Magyar Kétfarkú Kutyapárt politikusa visszakérdezett: „Mit szeretnétek húsvétkor látni egy public art pályázatnál? Kellett volna egy ilyen szempontot beraknunk?” 

Újságírónk ekkor kifejtette, hogy mégiscsak egy keresztény ünnepről van szó, a BLM hozzáállása pedig a kereszténységhez elég megosztó. Erre reagálva Suzi kijelentette, hogy „bolondok napja is” van ma (április 1, csütörtök), „mégsem udvari bolondokról” szóló szobrokat állítanak.

A BLM magyarországi relevanciája kapcsán elmondta, hogy a mozgalom által képviselt témák azért szerinte is elég messze vannak Magyarországtól, de a szobor keltette visszhangból látszik, hogy ezek a kérdések azért aktuálisak itthon is – vélekedett.

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 139 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bájron
2021. április 26. 23:29
Rosszabb mint olgi,bányarém!
confitür
2021. április 04. 12:40
Baranyi ezzel nem a szabadságnak, hanem a legsötétebb diktatúrának adott teret. Ezt persze Ő is tudja csak játssza a hülyét, mert ballib oldalon most az a trendi. Javaslom a polgármester asszonynak, következő nagy alakÍtásként állÍttasson szobrot Woodrow Vilsonnak,a trianoni békeszerződés gyönyörűségéért, úgy is közeleg az évforduló.
rókabácsi
2021. április 03. 10:39
szarban cvan! mert láthatja mennyire nem tud diktálni! még a sajátjai is ellene vannak! a végén meg döntés! de őt is dönteni kell!
reepcze
2021. április 02. 16:34
Kétfarkú Zsuzsi ezt nyilatkozta: "a public artnak az a feladata, hogy interakciót váltson ki." Megkapta, örülhet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik