Vietnamban „államellenes propagandáért” tíz évre ítéltek egy Facebookozót

2021. március 30. 10:59
Az uralkodó kommunista párt továbbra is szigorú cenzúra alatt tartja a médiát, és alig tűri el a bírálatokat.

Egy vietnami bírósági „államellenes propagandáért” tízévi börtönre ítélt kedden egy Facebook-felhasználót – közölte közbiztonsági minisztérium. Az ítélet szerint az 55 éves Vu Tien Chi "államellenes céllal kitalált és terjesztett információkat és dokumentumokat". Facebook-profilján 338 olyan cikket és 181 videót osztott meg, amely „becsmérli a népi kormányt, valamint árt a Vietnami Kommunista Párt és az állam érdekeinek” – olvasható a minisztériumi közleményben. A férfit tavaly júniusban tartóztatták le az ország középső részén lévő Lam Dong tartományban.

Annak ellenére, hogy Vietnam hatalmas gazdasági reformot hajtott végre az utóbbi években, és egyre nyitottabb a társadalmi változásokra, az uralkodó kommunista párt továbbra is szigorú cenzúra alatt tartja a médiát, és alig tűri el a bírálatokat, sőt az utóbbi években a hatalom egyre gyakrabban csapott le a másként gondolkodókra. A politikai okból bebörtönzöttek száma nőtt, és hosszabb büntetéseket kaptak, mint korábban. Az állami média jelentése szerint kedden még folyt egy hasonló per három ember ellen Khanh Hoa tartományban egy másik ügyben, de szerdán már ítélet várható. Az egyik vádlott az ügyészség szerint az interneten közvetítette, amint vietnami és kommunista párti zászlókat éget el.

(MTI)

Fotó: Küldöttek érkeznek egyentáskákkal a Vietnami Kommunista Párt XIII. Országos Kongresszusának nyitóünnepségére Hanoiban 2021. január 26-án. MTI/EPA/Luong Thai Linh

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés