A világ legnagyobb gyártója leállította a vakcinaexportot

2021. március 26. 13:00
Komoly fennakadásokat fog okozni a globális vakcinaellátásában, hogy az indiai Serum Institute felfüggesztette az exportot. Hazánk is rendelt tőlük.

Az al-Jazeera szerint a leginkább a szegényebb országok fogják megérezni az export leállítását, ugyanis az SII az Egészségügyi Világszervezet (WHO) COVAX nevű, a fejlődő országok beoltását célzó programjának a legnagyobb beszállítója. Az Index megírta: a CoviShieldből Budapest is rendelt, az indiai lépés miatt azonban valószínűleg a magyarországi szállítmányok is késni fognak.

Hozzátették: mindeddig mintegy 60 millió dózist szállított le India a világ 76 országának, miközben belföldön nagyjából 54 millió oltóanyagot osztott szét saját állampolgárai között. A járvány új hulláma azonban arra késztette az újdelhi kormányt, hogy ideiglenesen, legalább április végéig felfüggessze a vakcinaexportot – írja többek között az al-Jazeera.

India  saját lakosságának beoltására összpontosít, ráadásul megjelent az úgynevezett „dupla mutáns"

A lépés indokolt, ugyanis az SII kapacitásának jelentős részét a külföldi megrendelések teljesítése foglalja le, miközben az ország több államában is vakcinahiány van. Erre még rájön az is, hogy egy új típusú, úgynevezett „dupla mutánst" azonosítottak Indiában. Indiai szakemberek szerint arról van szó, hogy

az új variáns két, már korábban azonosított változat tulajdonságait vegyíti magában,

de egyelőre nem világos, hogy veszélyesebb-e az eredeti vírustörzsnél. India inkább saját, 1,4 milliárdos lakosságának beoltására összpontosít.

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés