Kormányinfó: A lazításnak nincs még itt az ideje

2021. március 18. 10:15
Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel jelenti be a következő hetek terveit – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Összefoglalónk.

Két hete jelentette be a kormány, hogy általánosan kötelezővé teszik a maszkviselést minden területen, illetve boltzárat rendelnek el. Emellett az óvodák és iskolák is átálltak online foglalkozásra és oktatásra. A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Szentkirályi Alexandra ismertette a jövő hétfőtől érvényes szabályokat.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a szakértők szerint közel vagyunk a harmadik hullám csúcsához. A szabad kapacitások rendelkezésre állnak, lélegeztetőgéppel felszerelt ágyak és szabad ágyak is megfelelő mennyiségben vannak – mondta. Hozzátette: emellett a rezidensek és medikusok is készen állnak a bevetésre.

Oltási program

„A lazításnak nincs még itt az ideje” – jelentette be a miniszter. Mint fogalmazott: az egyetlen megbízható védekezési mód az, ha az oltás folytatódik, ezért szerzett be Magyarország mindenhonnan vakcinákat. Oltás tekintetében Európa legjobbjai között vagyunk, arányosan mi oltottuk be a második legtöbb embert az EU-ban.

Ha kellően gyorsan tudunk oltani, akkor negyedik hullám már nem lesz,

már egy év van mögöttünk, most már reméljük, hogy hetekben kell számolni az időt a javulásig” – emelte ki Gulyás.

Konzultáció és nyitás

A miniszter emlékeztettett: „a nyitás érdekében indítottuk el a konzultációt, amelyet eddig még soha nem látott mennyiségben töltöttek ki az interneten, ezt ma este 8 órakor lezárják” – magyarázta.

A nemzeti konzultáció alapján döntenek majd a nyitás lépéseiről, a védettségi igazolványon lévő jogosultságokat is ez alapján határozzák majd meg.

Gulyás Gergely megjegyezte: már postán van 260 ezer igazolvány, illetve fertőzés miatt 300 ezernél is többen védettek. Kifejetette: alapvetően több lépcsős újranyitásban gondolkodik a kormány, és szeretnék objektív számoktól függővé tenni a nyitást. „A beoltottak számához fogják mindezt igazítani” – szögezte le a miniszter.

AstraZeneca-ügy

Minden vakcinára szükség van”

– hangsúlyozta Gulyás Gergely a vakcinabeszerzésről szólva. A minsizter elmondta azt is, hogy a kínaiak idő előtt szállítanak, az orosz késést március végéig pedig behozták a gyártók.

Az AstraZeneca vakcinával kapcsolatban felmerült mellékhatások ügyében délután 3-kor nyilatkozik a WHO, de a kormány és a magyar szakértők a bizonytalanságok ellenére úgy látják, hogy védettséget nyújt az oltás, és nem jár komplikációval – tette hozzá.

Nem tartanak vissza oltásokat

A miniszter kiemelte, hogy ahol nem kötelező  félretenni oltást a másodikra, ott 10 napon belül felhasználják a rendelkezésre álló vakcinákat. Júniusra a lakosság átoltottsága elérhető – nyomatékosított.

***

Kérdések: (Az Infostart élő közvetítése alapján.)

Mikor tetőzhet a harmadik hullám?
Gulyás Gergely: A legnegatívabb előrejelzések szerint március végéig bezárólag bekövetkezik a tetőzés. Utána radikális csökkenés jöhet. A látencia 4 vagy akár 10-szeres is lehet, sokan úgy kapják el a vírust, hogy nem is tudnak róla, az is lehetséges, hogy már 5 millióan elkapták a koronavírust.

Mely országok érdeklődtek a magyar védekezés iránt?
Gulyás Gergely: Az uniós tagállamok harmada érdeklődött, de csak Szlovákia kapcsán mondhattunk konkrétumokat nyilvánosan. Az EU egyébként hamarosan engedélyt adhat a Szputnyik vakcinára.

Semmissé tehető-e az egyetemi modellváltást érintő törvény?
Gulyás Gergely: a kormánynak ez ügyben nincs tennivalója. Ha valaki bírósághoz fordul a törvény semmissé tételéért, megteheti azt.

Mi a kormányálláspont Fekete-Győr András kijelentéséről, mely szerint egy időre el kellene tiltani az újságírástól a szerinte „propagandistákat”?
Gulyás Gergely: Nem meglepő, hogy az ellenzék így gondolkodik. Sem szóban sem tettekben nem tartják tiszteletben a rendszerváltás óta törvények által biztosított jogokat. Gondoljunk csak 2006-ra, a szemkilövetésekre.

Elfogadható-e különbségtétel a vakcinák között a vakcinaútlevelekben?
Gulyás Gergely:

Brüsszeltől nem azt várják a tagállamok, hogy az útlevelek kapcsán döntsön, hanem azt, hogy vakcinát szerezzen.

Húsvétra jöhet-e a fellélegzés, vagy csak május közepére?
Gulyás Gergely: Fesztiválok nyártól lehetségesek csak, jelentős enyhítések csupán néhány héten belül lesznek elképzelhetőek.

Ha Merkely Béla előrejelzése beigazolódik, és a lélegeztetőgépen lévő emberek száma 1400-ra emelkedik, akkor sem lesz szükség egyéb intézkedésekre?
Gulyás Gergely: Mozgósítottuk a medikusokat és a rezidenseket. Ha szükség lesz rám akkor lesz ágyszámbővítés, de reméljük, hogy erre már nem lesz szükség.

Lesznek-e területileg eltérő járványügyi intézkedések, korlátozások?
Gulyás Gergely:

Nem lesznek területileg eltérő járványügyi korlátozások, ez egy korábbi álhír volt.

Miért utasítja vissza a kormány, ha önkormányzatok felajánlják oltópontok nyitását?
Gulyás Gergely: Vakcinahiány létezik, nem oltóponthiány. A jelenlegi oltópontok elegendőek ahhoz a vakcinamennyiséghezm ami rendelkezésre áll. Örömmel vesszük, ha a települések közreműködnek az oltásokban, de ez most nem a politikai haszonszerzés ideje, Budapesten így is 700 aktív oltópont van.

Az érettségiztető tanárokat beoltják-e soron kívül, ha kérik?
Gulyás Gergely: Az érettségi időszakára, ha minden jól megy már elegendő oltás lesz.

Kötelezővé válhat-e az FFP2-es szájmaszk, látva a romló járványadatokat? Milyen további intézkedések várhatók a járvány elszabadulása esetén?
Gulyás Gergely:

Nem lesz kötelező az FFP2-es szájmaszk, csak a maszkviselés kötelező általánosságban, ezen nem fogunk változtatni.

Létezik-e olyan kórház, ami már nem tud több beteget fogadni?
Gulyás Gergely: Erre az operatív törzs tud pontos választ adni.

Beoltották-e már a kormány tagjait?
Gulyás Gergely: Kínai vakcinát kapott Áder János és Orbán Viktor is, én Szputnyikot. Első oltásokról van szó természetesen.

Milyen információk alapján mondta az Orbán Viktor miniszterelnök novemberben, hogy nagy baj lesz az EU-s vakcinabeszerzéssel?
Gulyás Gergely: Már korábban lehetett látni a felelősség-áthárítást a szerződésekben, amelyek tartalma titkos, azokat nem lehet nyilvánosságra hozni. Legutóbb egy ügyben nyilvánosságra hoztunk néhány oldalt ezekből, és az EU számon kért minket emiatt.

A MOK titkára azt mondta, hogy egy ponton túl nem érdemes bővíteni az intenzíves ágyak számát?
Gulyás Gergely: Felelősségteljes nyilatkozatok tételét kérjük az Orvosi Kamarától, ez nem az.

Lehetséges-e a szóbeli érettségi megtartása idén? Rosszabbak a számok, mint tavaly voltak.
Gulyás Gergely: Tavaly is megfelelő döntéseket hoztunk, pedig óriási volt a pánikkeltés. Idén is biztonságosan le fogjuk vezényelni az érettségit.

Lesz-e átvilágítás katolikus papok által elkövetett zaklatási ügyekben?
Gulyás Gergely: Tűrhetetlen és elfogadhatatlan minden pedofil cselekedet. Kár a katolikus egyházat kiemelni, főleg akkor, amikor a közéletben sokan mentegetnek pedofilokat. Ilyen például Révész Sándor újságíró, vagy Daniel Cohn-Bendit (az Európai Zöldek – Európai Szabad Szövetség frakció volt társelnöke az Európai Parlamentben), akivel kapcsolatban felmerültek a pedofília vádjai.

Összesen 101 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Racionális lenne 2 hétre vagy a 2.5 millió oltottig , de nem fogják meglépni.

Minden a nyilvánosság józan képességének megtartásán múlik.
Amit a média képes leginkább rombolni, azaz: minden
a médiatörvényen és
a bíróságokon múlik.
A Fidesz, a kormány mindkét területen súlytalan, ezért az ország lezüllését a gyűlöletgóc hat párt/média napi szinten generálja, mert generálhatja.
Így a vírus elleni védekezés is egy értelmetlen erőt leszívó gyűlöletkampány elleni védekezésre korlátozódik, holott, tényszerűen:
Egy hete, hét egész nappal ezelőtt nyitást ordibált a gyűlöletgóc hatpárt, és Orbán hülye volt, amiért szigorít.
Magyarország helytáll a vírus kezelésében, és ebben Orbánéknak annyi pozitív szerepük van, - tagadhatatlan! - hogy öt helyről hoznak oltóanyagot. + Minden szükséges forrást biztosítanak.
EZ NEM KEVÉS, gondoljunk 2007-2008-ra, amikor az ország fejjel állt bele a Gyurcsánytól szarba lökött államcsődbe. (Miközben körülöttünk mindenki 10% növekedéssel hasított éveken keresztül!)
A többi az egészségügyre tartozik és az Operatív Törzsre.
Mindhárom helyen teszik a dolgukat, ezt tudja úgy Magyarország lakosságának többsége, hogy:
Orbánék ellopják a víruspénzeket, mindenki meg lesz halva, mert Orbánnak "halálkormánya" van.

Szerintem addig nem szabad elkezdeni a nyitást, amíg a járványból meggyógyultak és a beoltottak száma együttesen nem éri el az 50 %-ot.

Még egy gondolatot hozzá tennék: NYÁJIMMUNITÁS.

A sajtóban mindenhol a nyájimmunitás elérésével kalkuklálják a
járvány lecsengését. Nyájimmunitás alatt azt érjük, hogy olyan sokan
estek át a betegségen, hogy aki nem esett át rajta, az nagyon kicsi
valószínűséggel talákozik olyan emberrel, aki még nem esett át rajta
és fertőzőforrás.

Igen ám, de mindenhol hangsúlyozzák azt is, hogy az oltottak (vagy
a betegségen frissen átsettek) megfertőzhetik embertársaikat, ha
újrafertőződnek, pont ezért kell a maszkot viselniük azoknak, akik
be lettek oltva. Vagyis NINCS nyájimmunitás, tehát előbb utóbb,
mindenki így-vagy úgy, de átesik a betegségen!

Ami van, az az oltásra való regisztráció és a védőoltás megkapása.

!REGISZTRÁLJUNK, OLTAKOZZUNK!

Válaszok:
Berecskereki | 2021. március 18. 11:42

,,A nyájimmunitás, vagy közösségi immunitás olyan immunitás egy fertőző betegséggel szemben, amely úgy jön létre, hogy a népesség egy bizonyos részének beoltása, vagy kigyógyulása védettséget biztosít a beoltatlanok számára is.[,,,

Fel kellene gyorsítani a vakcinák gyártását, amelyhez az EU is segítséget nyújthatna forrás támogatással.

Talán az amerikai, német és más nyugati gyártóknak nyújtottak is ilyen segítséget. Ezt azonban nem tudhatjuk, mert a szerződéseket tokosították. Vajon mi lehet benne ami ilyen nagyon titkos?

Válaszok:
legyetek | 2021. március 18. 11:52

A nyájimmunitás alapfeltétele, hogy aki átesett a betegségen vagy
védőoltást kapott, az a későbbiekben ne legyen fertőzőforrás. Én
nem tudom, hogy a COVID esetében így van-e, de a sajtó szerint nincs
így, tehát előbb-utóbb mindenki át fog esni rajta. A kérdés csak az
(és ez a védőoltás beadásának a célja is), hogy (újra) fertőződés
esetén a szervezet készen áll-e a betegség legyőzésére. Az, hogy a
betegség bármi miatt is tünetmentesen zajlik le, nem jelenti azt,
hogy az illető nem fertőz, és, ha ez így van, akkor nincs értelme
nyájimmunitásról beszélni.

(vö.. himlő)

Az EU mindent tudó felségességes ellenőrző főközponti vakcinaügyi csodaminősítő szerve jóváhagyta azt az oltóanyagot. Ott reklamáltál-e már, csillagom?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés