Svédország és Lettország is felfüggeszti az AstraZeneca-vakcina használatát

2021. március 16. 10:42
Az Európai Gyógyszerügynökség csütörtökön rendkívüli ülés keretében fog tárgyalni a vállalat oltóanyagának alkalmazásával kapcsolatos további intézkedésekről.

Svédország elővigyázatosságból felfüggeszti az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinájának a használatát – jelentette be kedden a svéd egészségügyi hivatal. A közlemény szerint az oltóanyag alkalmazásának szüneteltetése addig tart, amíg az Európai Gyógyszerügynökségnek (EMA) a vakcina esetleges mellékhatásaival kapcsolatos vizsgálata le nem zárul. Hétfőn a svéd egészségügyi hatóságok azt közölték, hogy 10, AstraZeneca-vakcinával oltott embernél vérrögképződést, egy esetben pedig alacsony trombocitaszámot észleltek.

A lett egészségügyi hatóságok is bejelentették kedden, hogy ideiglenesen felfüggesztik az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett, koronavírus elleni vakcina használatát a balti országban. Az intézkedés külön elővigyázatosság arra az időre, amíg megvizsgálják a vakcinát, amelynek használatakor semmilyen vele kapcsolatos probléma nem merült fel az országban. A döntés egyes európai uniós országok jelentésein alapul, amelyek tromboembóliás esetekről számoltak be az oltás beadása után. „Eddig nincs adat a vakcina és a súlyos egészségügyi problémák közötti előre nem látott összefüggésről” – közölték a lett egészségügyi hatóságok.

Hétfőn Németország, Franciaország, Olaszország és Szlovénia is felfüggesztette elővigyázatosságból az oltást az AstraZeneca-vakcinával, a múlt héten pedig Norvégiában, Bulgáriában, Dániában, Izlandon, Hollandiában és Írországban is ugyanezt tették, miután több országból mellékhatásokról érkeztek hírek. Az EMA hétfői közleményében azt hangsúlyozta, hogy a vakcina előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatát. Az unió hágai székhelyű gyógyszerfelügyeleti testülete közölte, hogy a szervezet gyógyszerbiztonsági bizottsága péntek óta vizsgálja a vakcina alkalmazása után néhány embernél fellépett tromboembóliás tünetekről szóló jelentéseket. Az EMA kiemelte, hogy a vérrögképződéssel járó megbetegedés, amely a trombociták számának veszélyes mértékű csökkenését is előidézte néhány esetben, eddig igen alacsony arányban fordult elő az AstraZeneca cég termékével beoltottak körében. A testület csütörtökön rendkívüli ülés keretében fog tárgyalni a vállalat oltóanyagának alkalmazásával kapcsolatos további intézkedésekről.

(MTI)

Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés