Egy éve tört ki a járvány: tombol a harmadik hullám

2021. március 4. 18:40
Minden eszközzel le kell törni a járvány nagyon dinamikusan emelkedő harmadik hullámát, a kormányzati szigorítások szükségszerűek voltak – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Kifejtette: a vakcinák segítenek, de védettség csak 2-3 hét után alakul ki. Még sem számban, sem időben nem tartunk ott, hogy a hatásukat jelentősen éreztessék, most pedig helyzet van – fogalmazott, hangsúlyozva: rendkívül magasak a járványadatok, ezért van szükség még szigorúbb biztonsági intézkedésekre. A kontaktusok számát csökkenteni kell – emelte ki.    

Napról napra több a fertőzött

Az aktív fertőzöttek száma napok alatt 80 ezerről 100 ezer fölé emelkedett. A tendencia egyre emelkedő, ezért elkerülhetetlenné váltak azok a korlátozó intézkedések, amelyekről a kormány döntött – tette hozzá az országos tiszti főorvos.    

Azt mondta, emellett továbbra is fontos a védőoltások minél gyorsabb beadása.

Csütörtökön két szállítmány is érkezett, jövő héten csaknem 400 ezer regisztrált idős kaphatja meg a védőoltást – közölte. Müller Cecília a tájékoztatón kitért arra, hogy a vírusvariánsok reprodukciós rátája az elmúlt hét óta növekszik, már magasabb mint 1,3. Ez azt jelenti, hogy folyamatosan,

exponenciális mértékben emelkedik a fertőzöttek száma.    

A járványügyi adatok akkor lesznek kedvezőek, ha ez az érték 1 alá szorul – tette hozzá.    

Százötvenkét beteg hunyt el

Jelenleg 102 566 koronavírus-pozitív embert tartanak számon Magyarországon és magas az új fertőzöttek száma, szerdán 6278 új fertőzöttet regisztráltak, százötvenkét beteg pedig elhunyt – ismertette.    

A gyorsan terjedő és egyre inkább a fiataloknál is súlyos szövődményeket okozó vírusvariánsok miatt

rendkívül leterheltté vált az egészségügyi ellátórendszer.

Jelenleg 6554 embert ápolnak kórházakban és 639-en vannak lélegeztetőgépen, ezek rendkívül magas számok – jelezte.    

Legfontosabb: beadatni a védőoltásokat!

Kiemelte, a fertőződési lehetőségek elkerülése mellett a védőoltások beadása a másik fő szempont a vírus megállításában. Csütörtökön Magyarországra – a vártnál kevesebb – 105 600 adag Astra-Zeneca-vakcina érkezett, amellyel a jövő héten, már korhatár nélkül folytathatják az oltást. Emellett egy újabb, 280 ezer adag oltóanyagot tartalmazó orosz szállítmány is megérkezett már.    

Müller Cecília az orosz Szputnyik oltóanyaggal kapcsolatban elmondta, elkezdődött a vakcina engedélyeztetését megelőző felülvizsgálati eljárás az Európai Gyógyszerügynökségnél (EMA).    

Beszámolt arról, hogy felgyorsítják az idősek oltását,

a következő héten 395 ezer regisztrált, 60 év feletti embert tudnak beoltani. A tiszti főorvos nagy előrelépésnek nevezte a hétvégi oltási kampányt, amelyben a 18 és 59 év közötti korosztály krónikus megbetegedésben szenvedő tagjait fogják beoltani. Közülük 250 ezren regisztráltak és már 114 ezren kapták meg az oltást. Szombaton és vasárnap pedig újabb több mint 70 ezer embert oltanak be a kórházi oltópontokon – mondta.

Megismételte, hogy

az oltás helyét és idejét a telefonjukra küldött rövid szöveges üzenetben közlik majd az érintettekkel.    

A 101 kórházban kialakított 433 oltópont reggel nyolc órától este hét óráig tart nyitva, egy-egy helyen óránként tizenkét embert fogadására készülnek. Az oltási kampányban hatszáz orvos és ezerkétszáz ápoló vesz majd részt – ismertette.    

Az érintetteknek a személyes irataikon kívül célszerű a hozzájáruló nyilatkozatot is magukkal vinniük, de ezt a helyszínen is kitölthetik – közölte Müller Cecília. Hozzátette, a zsúfoltság elkerülése érdekében kérjük, hogy a megadott időpontban érkezzenek.

Az oltópontok munkáját katonák segítik.

(MTI)

Fotó: MTI

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés