Mianmari puccs: folytatódnak a demonstrációk Rangunban

2021. március 2. 14:33
Ismét több városban utcára vonultak a tüntetők kedden Mianmarban, így tiltakozva az előző havi katonai hatalomátvétel ellen; a rendőrség könnygázt, hanggránátot, vízágyút és gumilövedékeket vetett be a tömeg feloszlatására.

Demonstrációk voltak egyebek mellett a délkelet-ázsiai ország első és második legnagyobb városában, Rangunban és Mandalajban, illetve Daveiben is. Helyi sajtójelentések szerint többen megsebesültek a rendőri akcióban, például az északi Kalaj városban.    

„Nem számít, hogy milyen keményen lépnek fel ellenünk, mi harcolni fogunk. Megtaláljuk a módját annak, hogy ismét utcára menjünk. Ez az egyetlen módja annak, hogy megmutassuk: az emberek többé nem akarnak diktatúrában élni” – mondta a megmozdulás egyik résztvevője.    

Sok tüntető munkavédelmi sisakot viselt, többen pajzsként tartottak maguk elé különböző tárgyakat, valamint barikádokat emeltek.

Egyesek banánhéjakkal próbálták lassítani a rendőrök előrenyomulását Rangun központjában. A könnygáz bevetését követően a demonstrálók elszaladtak, de aztán hamarosan mindig újra visszatértek az úttorlaszokhoz. Az ENSZ arról számolt be, hogy a vasárnapi tüntetéseken a rendfenntartók éles lőszert is bevetettek, ennek következtében legalább tizennyolc tiltakozó életét vesztette, harminc pedig megsebesült.    

A Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) kedden online tanácskozást tartott, amelyen a mianmari helyzet is napirenden volt. 

Az indonéz külügyminiszter az ülés után felszólította az egykori Burmát vezető katonai kormányzatot, hogy állítsa helyre a demokráciát,

bocsássa szabadon az utóbbi hónapban bebörtönzött politikai foglyokat, valamint nyissa meg a kapukat az ASEAN közvetítése előtt. Hozzátette, a szervezet nem fogja megsérteni a beavatkozási tilalmára vonatkozó ígéretét.    

Mianmarban egy hónapja keletkezett káosz azt követően, hogy a hadsereg magához ragadta a hatalmat, s őrizetbe vette az ország de facto vezetőjét, Aung Szan Szú Kjít, valamint pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) irányítóit. A katonaság azt állítja, hogy a tavalyi választáson az NLD csalással nyert.    

Azóta rendszeresek a tiltakozások a katonai puccs ellen, a hatóságok nem képesek megakadályozni a mindennapos tüntetéseket és a polgári engedetlenségi mozgalmat. A rendőrség több alkalommal is éles lőszerrel próbált oszlatni. A hatalomátvétel, amely megakasztotta a közel 50 éves katonai uralmat követő a mianmari demokratikus reformokat, több százezer tüntetőt vitt az utcákra. A nyugati országok közül több korlátozott szankciókat vezetett be a rezsim ellen.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Nyein Chan Naing

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában