Az ENSZ szerint rendszerszintű elnyomás van Belorussziában

2021. február 25. 20:31
Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa csütörtökön beszámolt az emberi jogok fehéroroszországi helyzetéről az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában; eszerint az alapvető szabadságjogok helyzete romlott az országban 2021-ben, és a kormányellenes tüntetések kezdete után 9 hónappal is folytatódik az ellenzék rendszerszintű elnyomása.

Az Emberi Jogi Tanácsának ülésszakán – amely a héten vette kezdetét Genfben – MIchelle Bachelet nyugtalanságát fejezte ki azokkal a törvénymódosításokkal kapcsolatban, amelyeket Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kormánya készít elő, s amelyek még szigorúbb büntetéseket tennének lehetővé békés tüntetéseken való részvételért.   

Az ENSZ-főbiztos elítélte az újságírók és jogvédők fokozódó üldöztetését,

ami egyértelművé vált a múlt héten, amikor is razziákat tartottak olyan szervezeteknél, mint a Fehérorosz Újságírók Szövetsége vagy a Vjaszna (Tavasz) jogvédő központ. Bachelet szerint 246 embert ítéltek börtönbüntetésre politikailag motivált okokból a tavaly májusban kezdődött, majd az augusztusi elnökválasztást követően intenzívebbé váló tüntetésekkel összefüggésben.

„A jogaikat békésen gyakorló összes őrizetbe vett személyt szabadon kell engedni,

és átlátható, hiteles és hatékony módon kell kivizsgálni a jogsértésekről szóló állításokat” – hangsúlyozta Bachelet. „A jelenlegi fehérorosz válság láthatóvá tette a rendszerszintű jogsértések és büntetlenség krónikus modelljét” – fogalmazott az ENSZ-főbiztos, aki a jogsértések között említette az önkényes őrizetbe vételeket, a kínzásokat, az őrizetbe vett személyekkel szembeni rossz bánásmódot vagy az ellenzékiek és egyéb kritikus hangok megfélemlítését. Bachelet szerint a hatóságokkal szembeni büntetlenséget bizonyítja, hogy a jogsértéseikről szóló 4600 panaszból több mint ezret elutasítottak, s egyetlenegy esetben sem indítottak vizsgálatot.    

Juri Ambrazevics, Fehéroroszország ENSZ-hez akkreditált nagykövete felszólalásában úgy fogalmazott: az ENSZ emberi jogi hivatalának bírálatai „szubjektív és leegyszerűsített gondolatokat tükröznek arról, ami országunkban történik”. Ambrazevics állítása szerint „a fehéroroszországi tüntetések illegálisak és alkotmányellenesek, amelyeket mindössze egy 20-30 ezer főből álló kisebbség folytat, s amelyeken erőszakos cselekményeket követnek el az ország hatóságai ellen”.

A fehérorosz ENSZ-nagykövet elítélte a

„külföldi beavatkozást a tüntetésekbe, köztük a kormánnyal szembeni lejárató kampányokkal és a tüntetők pénzelésével”.

A szomszédos országok, Lengyelország, Lettország és Litvánia nemzetközi kötelességeiket megszegve fehérorosz állampolgárokat bujtatnak, akik bűncselekményeket követtek el országunkban” – mondta.    

Fehéroroszországban az augusztus 9-én tartott elnökválasztás óta a járványkorlátozások ellenére rendszeresek voltak a hatodszor is hatalomra került Lukasenka elleni tömeges tüntetések, amelyeket a hatóságok kezdetben könyörtelen brutalitással igyekeztek megfékezni.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Hayoung Jeon

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés