Jordánia Brüsszeltől vár segítséget a szír menekültek ellátásához

2021. február 24. 19:56
Jordánia szerdán 2,4 milliárd dolláros támogatást kért az európai országok nagyköveteitől ahhoz a programjához, amelynek célja a közel-keleti országban élő 1,3 millió szíriai menekült ellátása.

A tervezésért és nemzetközi együttműködésért felelős jordániai minisztérium közleménye szerint Nasszer Sraideh tárcavezető számos európai ország nagykövetével folytatott megbeszélést, akiktől segítséget kért az idei terv megvalósításához. A minisztérium reményének adott, hogy

az említett összeget már az EU kétnapos – március 29-én és 30-án tartandó – nemzetközi donorkonferenciáján megkaphatják.    

A koronavírus-járványból eredő kihívásokkal szembeni fellépésen kívül a terv kiterjed az oktatásra, az egészségügyi ágazatra, a lakásügyre, a szociális védelemre, a tisztálkodási szolgáltatásokra és a gazdasági szerepvállalásra is.

A járvány tavaly márciusi kezdete óta a jordániai kormány biztosította, hogy a szíriai menekültek hozzáférhessenek az összes egészségügyi szolgáltatáshoz, sőt a koronavírus elleni védőoltásokhoz is, amit a nemzetközi szervezetek és civil szervezetek üdvözöltek.

A múlt héten pedig felavatták ott a világ első olyan oltóközpontját, amely menekültek számára teszi lehetővé a koronavírus elleni védőoltást.    

Jordánia egyike azon államoknak, amelyek a legtöbb, a szíriai polgárháború elől elmenekült embernek adnak otthont. A hásemita királyság állítása szerint 1,3 millió szíriai menekültnek biztosít menedéket, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) azonban ennek felére becsüli az országban élő szíriai menekültek számát.

(MTI)

Fotó: MTI/AP/Raad Adajleh

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az USA is segíthetne.....

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés