Brit zenészek: Vízummentessé kell tenni az európai turnékat

2021. január 20. 14:29
Caroline Dinenage brit kulturális államtitkár szerint „nyitva áll az ajtó” a megállapodás előtt, ha az EU hajlandó megfontolni London javaslatait.

A brit zenei élet legnevesebb képviselői követelik szerdán ismertetett közös felhívásukban, hogy a brit kormány érje el az Európai Uniónál az adminisztratív akadályoktól mentes turnézás lehetőségét. Az aláírók között szerepel Schiff András zongoraművész is. Az Egyesült Királyság tavaly januárban lépett ki az EU-ból, és az idei év első napján új szabályok léptek életbe az unióval fennálló kétoldalú kapcsolatrendszerében, miután véget ért a brit kilépés után érvénybe léptetett átmeneti időszak. Az átmeneti időszak lejártával megszűnt az Egyesült Királyság tagsága az Európai Unió egységes belső piacán és vámuniójában is, és ezzel együtt megszűnt a négy uniós szabadságjog, az emberek, az áruk, a tőke és a szolgáltatások akadálytalan áramlásának automatikus érvényesítése a kétoldalú forgalomban. Ennek egyik velejárója, hogy azoknak a brit állampolgároknak, akik nem életvitelszerűen élnek és dolgoznak valamelyik EU-országban, munkavállalási engedélyre, illetve 90 napnál hosszabb folyamatos tartózkodás esetén vízumra van szükségük. Ez kiterjed a brit előadóművészek európai turnéjára is.

Aki Európában szeretne turnézni, költséges munkavállalási engedélyeket kell beszereznie

A The Times című konzervatív brit napilap szerdai kiadásában megjelent közös felhívásban a brit könnyű- és komolyzenei élet 110 világhírű képviselője azt írja, hogy a brit kormány szégyenteljes módon cserben hagyta őket. A levél megfogalmazása szerint ugyanis az EU-val fenntartott kétoldalú viszonyrendszer sarkalatos szabályait rögzítő megállapodásban csak egy tátongó lyuk van a zenészek szabad mozgásának korábban megígért biztosításáról szóló paragrafusok helyén. Ez azt jelenti, hogy mindenkinek, aki Európában szeretne turnézni, költséges munkavállalási engedélyeket kell beszereznie, a felszerelés szállításához pedig hegyméretű papírhalmokat kell kitölteni. Ezek a pótlólagos költségek nagyon sok esetben lehetetlenné teszik a turnézást, különösen a fiatal, feltörekvő zenészek számára, akik egyébként is a puszta fennmaradásukért küzdenek az élőzenei előadásokra a koronavírus-járvány miatt elrendelt tilalom miatt – áll a felhívásban.    

Sir Elton John, Ed Sheeran, Bob Geldof, Sting, Liam Gallagher, Peter Gabriel, Brian May,Roger Water és társaik

A közös levél 110 aláírója között szerepel Schiff András zongoraművész, akit a zeneművészetért kifejtett tevékenységének elismeréseként II. Erzsébet királynő 2014-ben a Sir előnév viselésére jogosító lovagi rangra emelt. Aláírta a felhívást Sir Simon Rattle karmester, Roger Waters, a Pink Floyd együttes alapító basszusgitárosa és dalszerzője, Nick Mason, a Pink Floyd egykori dobosa, valamint Sir Elton John, Ed Sheeran, Bob Geldof, Sting, Liam Gallagher, Peter Gabriel, Brian May és Rick Wakeman is. A levél szerzői felszólítják a brit kormányt, hogy tegye meg, amit megígért és érje el az Európai Uniónál a brit előadóművészek bürokráciamentes európai turnézásának lehetőségét, és azt, hogy a koncertfelszereléseket is akadálymentesen lehessen szállítani. A felhívás szerint az erről szóló megállapodásnak az európai előadók nagy-britanniai rajongói érdekében viszonosnak kell lennie. Caroline Dinenage brit kulturális államtitkár a felhívásra reagálva a BBC rádiónak szerdán kijelentette: az EU olyan javaslatot tett e probléma megoldására, amely nem lett volna összeegyeztethető a brit határok feletti ellenőrzés visszaszerzésére tett kormányzati ígérettel.

Az államtitkár szerint azonban „nyitva áll az ajtó” a megállapodás előtt, ha az EU hajlandó megfontolni London javaslatait a zenészek ügyének megoldására.

(MTI)

(Fotó: Elton John brit zenész fellép A Day On The Green könnyűzenei fesztiválon a Victoria állambeli Geelong közelében 2019. december 7-én. MTI/EPA/AAP/Julian Smith)

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

annyira azert nem egyszeru, mert minden 180 napon belul szamit a 90 nap. Persze pecsetek hijan az utlevelbe ki ki azt mond amit akar.
mondjuk nem hiszem hogy 90 napig tartana egy atlagos turne.
Itt inkabb a munkavegzesi celu beutazas vizumkotelezettsegerol van szo.
De vegyenek fel egy titkarnot aki kitolti a papirokat aztan kesz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés