Megkezdődött az Ökumenikus Imahét

2021. január 17. 21:26
A szertartáson jelen volt Áder János köztársasági elnök. 

Az ökumenikus imahetet 1908 óta rendezik meg, az eseményen először csak az anglikán és a katolikus egyház tagjai vettek részt, és csak az egyesült államokbeli Graymoorban tartották meg. A program Magyarországon mintegy három évtizedes hagyományra tekint vissza. Idén a keresztény hívek, családok és közösségek egymás iránti szeretetéről és felelősségéről beszélt Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az ökumenikus imahét megnyitóján vasárnap este a budapesti Szent István-bazilikában.

A bíboros a keresztények egységéért megrendezett programsorozat nyitó istentiszteletén hangsúlyozta: a krisztuskövetőknek különös módon kell szeretniük egymást.

Az egyháznak ez a „belső szeretetközössége jel a világ számára, ahogy Jézus mondta a tanítványainak, arról ismernek meg benneteket, hogy szeretitek egymást”. Erdő Péter arról beszélt: Jézus mindenkit szeretett, az egész világért életét adta, de különös szeretettel gyűjtötte maga köré tanítványait, azokat, akik hittek szavaiban. Ennek a Krisztus körül összegyűlő közösségnek a bensőséges szeretetét jelenítik meg a keresztény közösségek és a keresztény családok.  

Keresztény közösség, keresztény család az lesz, ahol a tagok egymás iránti szeretete Isten szeretetét jeleníti meg. 

„Ezért nem mindegy, hogy csupán jó családunk van, vagy igazi, jó, keresztény családban élünk. Ez még magasabb fokra emeli azt a természetes jót és szeretetet, ami az emberek között a családban megvalósul” – fogalmazott a bíboros. Kitért arra, hogy a keresztény közösségeknek „egymás terhét” kell hordozniuk, ahogy arra már Szent Pál figyelmeztetett: „ha az Eucharisztiában együtt részesülünk, akkor az életben sem hagyhatjuk, hogy közülünk valaki nyomorúságot szenvedjen, miközben másoknak feleslegük van”.    

Erdő Péter szólt arról is: a különböző keresztény felekezeteket még mindig van, ami elválasztja egymástól, és a

„Krisztusban való egység megtalálása figyelmet, fáradságot, elszánt és igényes munkát kíván”.

De a teljes egység eléréséig a keresztény közösségek gyakorolhatják a szolidaritást és a testvéri szeretetet minden keresztény, különösen az üldözöttek iránt. Az elmúlt évek eseményei igazolták, hogy a hitükért meggyilkolt keresztények – VI. Pál pápa szavaival élve – megvalósítják a vértanúság ökumenizmusát – tette hozzá Erdő Péter.    

Steinbach József református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) elnöke arról beszélt: „nehéz időben különösen fontos, hogy rácsodálkozzunk Isten megtartó szeretetére. Isten ugyanis nemcsak beszél a szeretetről, hanem szabadító jótetteivel cselekszik is értünk”. Ennek a cselekvő szeretetnek a lényegét fogalmazza meg a 103. zsoltár: „Isten megbocsátja a bűnöket, meggyógyítja a betegségeket és megváltja életünket a sírtól. Isten szeretete tehát megújít testben és lélekben, de ennél is többet tesz: az örök élet tágasságába helyezi a földi életet” – mondta a református püspök.    

Ezt végiggondolva lehet igazán megérteni az idei ökumenikus imahét mottóját:

„Maradjatok meg szeretetemben, és sok gyümölcsöt teremtek”

 – tette hozzá Steinbach József.   

Kitért arra is: „az imahét tematikáját összeállító svájci szerzetes közösség tanácsát megfogadva, érdemes megállni és rácsodálkozni Isten gyógyító és megtartó szeretetére. E szeretet nélkül, végigrohanva az életen ugyanis észre sem vesszük, hogy a gonosz játékszereivé leszünk és rombolunk, ahelyett hogy Isten eszközeiként építenénk az ő országát” – fogalmazott a református püspök. A liturgiai szolgálatban részt vettek a MEÖT tagegyházainak vezetői. A szertartáson jelen volt Áder János köztársasági elnök.    

 

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés