Létre fog jönni Budapest új körútja

2021. január 15. 21:17

Lezárult az Új Duna-híd úthálózatának pesti nyomvonalára vonatkozó társadalmi egyeztetés és hatásvizsgálat.

2021. január 15. 21:17
Vitézy Dávid
Vitézy Dávid

„A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa Karácsony Gergely főpolgármester és Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter vezetésével 2020 februárjában döntött arról: a belváros forgalomcsillapítása és a dél-pesti kerületek összekapcsolása, a külső kerületek közötti útvonalak rövidítése érdekében támogatja a Galvani híd megépítését, rajta 2x2 forgalmi sávval, széles kerékpárúttal és járdával, villamossal. A Galvani híd és a közvetlenül hozzá kapcsolódó körút tervezése azóta is zajlik, még az idei évben lezárul az előkészítése. A híd és a kapcsolódó körút első szakaszának terveit a www.ujdunahid.hu oldalon 2020 őszén közzétettük, részletes véleményezésre adtunk lehetőséget.

A híd műszaki kialakításának alapvető elemei igen magas, 84-90%-os támogatást kaptak a kérdőívet kitöltők körében, a beérkező szöveges javaslatokat pedig lehetőség szerint beépítjük a tervezés további szakaszaiba. A Galvani hídhoz kapcsolódó útszakaszok közül a Fehérvári út és a Gubacsi út közötti körútszakasz nyomvonaláról szóló döntés mind a Főváros, mind az érintett kerületek, mind a Kormány részéről megszületett, a nemzetközi tervpályázaton kiválasztott építészek és mérnökök, a holland UNStudio és a brit BuroHappold terveinek elkészülte után a kivitelezés és a megvalósítás óriási feladata következik.

Ugyanekkor, 2020 februárjában azonban a Galvani hídhoz kapcsolódó körút pesti nyomvonaláról még nem született döntés, az FKT úgy határozott, hogy 6 változat vizsgálatát és hatáselemzését kéri. Ezt a feladatot a Budapest Fejlesztési Központ és a NIF elvégezte, a vizsgálati módszertan kialakításába, az elkészült hatásvizsgálatok véleményezésébe a Fővárost, az érintett kerületeket (Kispestet, Ferencvárost, Kőbányát), illetve a helyben aktív civil szervezeteket bevontuk, online lakossági fórumot tartottunk és a www.budapestujkorutja.hu weboldalon lehetőséget adtunk mindenkinek a véleményalkotásra.A beérkezett véleményeket feldolgoztuk és most közzétesszük a részvételiségi kérdőív és az egyéb kerületi, szakmai vélemények eredményét ugyanezen az oldalon.

Az FKT által meghatározott 6 nyomvonalverzió közül két olyan változat van, amely a válaszadói csoportok körében a válaszok alapján mérlegelés tárgyát képezheti: az egyik, a 2-es változat, amely egy a Kiserdő szélén vezetett alagút megépítését jelenti, a másik, a 3-as változat, amely a Határ út mai nyomvonala alatt vezetett alagutat jelenti. A kettő közötti különbség abban áll, hogy míg a Kiserdő alatt vezetett alagút távolabb van a Határ úti házaktól, de érinti az erdő területét, addig a Határ út alatt vezetett alagút esetén az erdő gyakorlatilag érintetlen marad, viszont az út közelebb kerül a házakhoz.

A 2-es verzió alváltozatának tekinthető a Wekerlei Társaskör Egyesület által felvetett, Illatos-árok mentén húzódó, a Kiserdőn keresztül vezetett nyomvonalterv is, melyet a civil szervezet kérésére szintén megvizsgáltunk, a vizsgálati eredményeket a weboldalon letölthető dokumentumként közzétesszük.A két verzió közül valamennyi válaszadói csoportban a 3-as verzió élvez nagyobb támogatást, a lakossági igényfelmérés eredménye, a kitöltők válaszai alapján tehát a Határ út alatt épülő, a Kiserdőt érdemben nem érintő alagút a leginkább preferált műszaki megoldás.Természetesen mindez nem jelenti azt, hogy ennek a változatnak a kapcsán nem lenne fontos több műszaki kérdés megnyugtató tisztázása, például az alagút bejárati-kijárati szakaszainak megfelelő kialakítása, a sokáig tartó kivitelezés megfelelő szervezése, vagy a Wekerletelep örökségi értékű házainak statikai védelme kapcsán.

Ezért ezeknek a kérdéseknek a további előzetes vizsgálatát is elvégeztük november folyamán.A részletes hatásvizsgálatokat, társadalmi egyeztetéseket összegző, az elvégzett munkáról készült jelentésemet a weboldalon közzétettük. A BFK összefoglaló jelentése alapján Fürjes Balázs államtitkár, az FKT ügyvezető alelnöke kezdeményezte az FKT döntését, az erről szóló, Karácsony Gergely főpolgármesternek és Gulyás Gergely miniszternek szóló levelét szintén közzétettük.A nyomvonalváltozatok vizsgálatára és társadalmi egyeztetésére vonatkozó, az FKT határozatban előírt feladatát a Budapest Fejlesztési Központ határidőre elvégezte, és ennek eredményeit 2020. december 15-én az érintett önkormányzatok számára bemutattuk.

Tekintettel arra, hogy a koronavírus-járvány miatt a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülésezési rendje módosult, a döntés az eredeti, december 31-es határidőre nem született meg.Fontos azonban látni, hogy amennyiben az úthálózat 2. szakaszáról nem születik időben döntés, olyan helyzet állhat elő, hogy a híd már megépült, átadták, az úthálózata viszont nincs teljesen kész. Ennek minden káros hatása ekkor az érintett lakóterületekben jelentkezne. A BFK szakmai álláspontja szerint a nyomvonalváltozatok közötti döntés meghozatalához minden szükséges információ rendelkezésre áll, ezért javasoljuk, hogy a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa a kérdést soron következő ülésén vegye napirendre és hozzon döntést ebben az egész Budapest és agglomerációja fejlődésére kiható ügyben - az elvégzett munka nyomán a döntéshez minden szükséges információ rendelkezésre áll”.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kozmosz
2021. január 16. 20:05
"latymatag" DDDD Ezt a Mázsa téren tanultad a kínaiaktól.
tevevanegypupu
2021. január 16. 10:53
Amig Gyurcsány nem engedi meg Karácsonynak, addig nem lesz semmi..a két trampli debella ott őködik felette,, ami a fővárosi önkormányzaton történik, arról Gyurcsány percről-percre értesül....Gy.Németh és Kalmár már látványnak is félelmetes..
Vasalo
2021. január 16. 08:18
Na kiváncsi leszek majd mit szol hozza a született hátramenés - a mai föcsotány.
Szuverén maffiaállam
2021. január 16. 00:31
Tarlós bukása kellett, hogy Vitézy újra szóhoz jusson. Megérte.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik