Megalakult a Magyar–Német Intézet az Európai Együttműködésért

2021. január 14. 14:32
Bauer Bence igazgató szerint a cél fórumot teremteni a Németország és Magyarország közötti akadémiai, tudományos és politikai párbeszéd számára.

Az újonnan, az MCC-ben elindult Magyar-Német Intézet igazgatója, Bauer Bence közölte gondolatait a két ország kapcsolatáról, személyes tapasztalatairól és mindarról, amit az intézet megvalósítani készül – írta meg a corvinak.hu. „Brüsszel, Berlin, Budapest, Bonn – ezzel a négy várossal engem is összekötnek életem, politikai és társadalmi tevékenységem állomásai, amelyek tartósan formáltak, meghatároztak. Mind a négy helyszínnek megvan a saját genius loci-ja, és különböző politikai szempontok jellemzik” – olvashatjuk.

Az igazgató úgy fogalmaz hogy „Budapesten születtem, de Németországban nőttem fel, így gyorsan megismertem a  magyarok és németek közötti gondolkodás illetve cselekvésbeli különbségeiket.” Szerinte „Berlinben rideg szelek fújnak és a politikát másként alakítják, mint a mondén, de ugyanakkor hagyománytisztelő Budapesten, vagy a kényelmes, joviális Bonnban. Egyszerűen több erőt, innovációt és kitartást követel, hogy Berlinben meghallgassanak és megértsenek bennünket és a politikai munka ezáltal komplexebb lett – az enyém is, amelyet a CDU vonzáskörében folytattam.”

Bauer Bence úgy véli „Brüsszel mindezekhez képest egészen más, egy immáron teljesen bezárult buborék. A város, mint az európai politika koncentrációjának egyik fellegvára, embertömegeket nyel el és köp ki. Már nem elképzelésekről és politikai elméletekről van szó, hanem fontos a kapcsolatteremtő képesség, a kitartás, a makacsság, és egy kicsit a kíméletlenség is. A város másfajta embertípust igényel és ettől nemcsak a közép-európaiak idegenkednek. Brüsszelben az európai politikát az Európai Néppárt köreiben testközelből élhettem át és követhettem figyelemmel. Az európai fővárosban közvetlenül fel lehet ismerni és szemléletesen követni, hogyan határozzák meg a hálózatok és a hatalmi struktúrák a mai Európát.”

Az intézetről szólva a Magyar-Német Intézet igazgatója elmondta: „Az MCC-vel egy hosszú távú koncepción dolgozunk annak érdekében, hogy a másik ország politikáját, karakterét és tudományos világát áthassuk és megértessük. Csak akkor leszünk képesek arra, hogy megértést és bizalmat alakítsunk ki. Ezt láttam, értettem meg, és végül alkalmaztam Brüsszelben, Berlinben, Bonnban és Budapesten. A 2020. december 1-jén újonnan alapított Magyar–Német Intézet az Európai Együttműködésért pontosan ezen követelmények fényében fog fórumot teremteni a Németország és Magyarország közötti akadémiai, tudományos és politikai párbeszéd számára, illetve megismertetni mindkét ország döntéshozóit, fiataljait a másik vitáival, folyamataival és gondolkozásával.”

„Ebben központi szerepet játszik az információcsere, a hálózatépítés, valamint az utánpótlás- és tehetséggondozás. Az intézet az ebből a célból kiválasztott kérdésekkel kapcsolatos publikációkat és háttérbeszámolókat fog közölni, konferenciákat, szimpóziumokat és szakértői beszélgetéseket fog szervezni, valamint németnyelvű akadémiai szereplőket fog meghívni, valamint a köz- és tudományos életbe integrálni. Célunk, hogy a magyar-német párbeszéd egy új felülete és otthonaként erősítsük a már meglévő együttműködéseket és új tereket nyissunk a két nemzet közötti kapcsolatépítéshez” – zárta gondolatait Bauer Bence.

(Corvinak.hu)

Fotó: MTI

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés