Or-bán, Rá-ko-si!

2020. december 12. 21:36
Reichert János
Magyar Hang
Orbán Viktor Rákosiénál sokkal hosszabb idő alatt, de 2010-ben eljutott abba a helyzetbe, hogy felszámolhatta a magyar demokráciát.

„Történelmi távlatba helyezve a Fidesz parlamenti évtizedeit, illetve Orbán Viktor pályáját, elkeserítően sok párhuzamot találunk a magyar demokrácia 1945 utáni történetével. A párhuzamosság nem a hivatalos pártideológiában érhető tetten, hanem a hatalomgyakorlás technikáiban, illetve magához a hatalomhoz viszonyulásban. A Fidesz nem kommunista párt – de úgy viselkedik. Rákosi Mátyás azzal érkezett meg Moszkvából 1945 elején, hogy átveszi a magyar kommunista mozgalmat, és felépíti a szovjet mintájú államot. Ehhez maga alá kellett gyűrnie a kommunista pártot, el kellett foglalnia az országgyűlést, és megragadnia a kormányhatalmat. A kivitelezés egymással párhuzamosan történt, hol az egyik, hol a másik pályán haladt gyorsabban, mesterien kihasználva minden kínálkozó alkalmat hatalmának növelésére.

A párton belül a legkülönfélébb eszközökkel növelte befolyását. A demokratikus pártközi kapcsolatokban gátlástalanul élt nemtelen, sportszerűtlen eszközökkel, például a szövetséges pártokba beépített vagy a tagjaik közül így-úgy behálózott kriptokommunisták segítségével. Miután – jórészt törvénytelen módszerek alkalmazásával – sikerült országgyűlési többségre szert tennie, új alkotmányt fogadtatott el, amelyben örök időkre biztosította pártjának a közhatalmat. Ennek birtokában pártjának szerezte meg az önkormányzatokat is, kiépítette a tanácsrendszert. A tanácsok a központi kormány- és pártakarat végrehajtói voltak, nem pedig a helyi közösség akaratának megvalósítói.

(...)

A történelem, mondhatjuk, megismételte önmagát. Orbán Viktor és szűk köre a Rákosiénál sokkal hosszabb idő alatt, de 2010-ben eljutott abba a helyzetbe, hogy felszámolhatta a magyar demokráciát. Meg is tette. Rendszere persze nem totális diktatúra, nem használ – nincs is rá szüksége – fizikai erőszakot. Ez nagy különbség, a két korszakot egy az egyben megfeleltetni egymásnak hiba volna, de a politikai módszerek, a lelki tényezők egyre hasonlóbbak.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 122 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ugye a cikkíró nem jön azzal, hogy nincs sajtó-és szólásszabadság?
Ha a jövő héten ezt bizonygatja, saját magát köpi szemen egy hatalmas turhával.

Most mi van?! A sötét kommunista önkényuralmi rendszert lehet relativizálni?
Ha valaki a választók többségének szavazatával szerzi meg a hatalmat, az ugyanaz, mintha idegen megszállók fegyvereire támaszkodva szerezné meg a hatalmat?

Ha az ellenzék nem tud o1g-zésen és a Rákosi rendszerrel történő összehasonlításon kívül többet produkálni, akkor a 2022-es választáson is a Fidesz nyer.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés