Hegyi-Karabah: A harcokban közel 2800 azeri katona halt meg

2020. december 3. 13:17
Javában zajlik a sebesültek számának összesítése, ezért adatokat egyelőre nem közölt a védelmi tárca.

A bakui védelmi minisztérium csütörtöki tájékoztatása szerint 2783 azeri katona halt meg a 44 napig tartó hegyi-karabahi harcokban. Baku a fegyveres konfliktus idején a hadiállapotra vonatkozó korlátozásokra hivatkozva nem tájékoztatott a katonai veszteségekről, most első ízben közölt róluk adatokat. A minisztérium honlapján megjelent közlemény szerint 103 elesett azonosítása van még folyamatban DNS-vizsgálattal. Több mint száz katona sorsa ismeretlen, és megteszik a szükséges intézkedések a felkutatásukra.    Jelenleg 1245 azeri katonát ápolnak kórházban.

Az örmény egészségügyi minisztérium által ugyancsak csütörtökön közzétett összesítés szerint a harcokban 2718 örmény katona halt meg, de a számok nem véglegesek, egyre több elesettre derül fény. Javában zajlik a sebesültek számának összesítése, ezért adatokat egyelőre nem közölt a tárca.

Az Azerbajdzsántól egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek nyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah hovatartozása miatti háborús konfliktus 1988-ban, még a Szovjetunió fennállásakor robbant ki, és azóta újra és újra fegyveres összetűzésekhez vezetett az örmények és az azerik között. A térségben idén szeptember 27-én újultak ki ismét a harcok. Azerbajdzsán elhatározta, hogy fegyverrel foglalja vissza az enklávét, és sikerült jelentős területeket ellenőrzése alá vonnia. A harcok a november 9-én Moszkvában aláírt tűzszüneti megállapodással értek véget.

(MTI)

(Fotó: Azerbajdzsáni harci járművek a hegyi-karabahi Kalbajar régióban, miután Azerbajdzsán átvette az ellenőrzést az eddig örmény kézben lévő terület felett 2020. december 2-án. Nikol Pasinján örmény miniszterelnök, Vlagyimir Putyin orosz államfő és Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök november 10-én állapodott meg a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahért vívott azeri-örmény harcok lezárásáról. A háromoldalú tűzszüneti megállapodás értelmében Örményországnak vissza kellett szolgáltatnia Azerbajdzsánnak a Hegyi-Karabahhal határos Agdami, Kelbeceri és Lacini járást.MTI/AP/Emrah Gürel)

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés