A NER egyetlen pozitívuma az lesz, amikor majd véget ér

2020. november 27. 08:53

Egy ilyen lejárató gépezettel szemben erősebbek vagyunk együtt. Interjú.

2020. november 27. 08:53
Szél Bernadett

„Miként látja az ellenzék jelenlegi helyzetét? Működni fog az összefogás?

Fontos látni: a Fidesz hatalompolitikai játékot játszik a választási rendszerrel. Először kiiktatta a választások első fordulóját, most pedig gyakorlatilag kétpártrendszert hoz létre. A járvány kellős közepén módosítja a választási szabályokat, bárminemű előzetes egyeztetés nélkül, és közben veri az asztalt Brüsszelben, hogy Magyarország márpedig jogállam. Nem az, és ez az egész eljárás, a választási rendszer saját aktuális hatalmi érdekeikhez való igazítása is ezt mutatja. Az ellenzéknek ebben a helyzetben, ha le akarja váltani a kormányt, nincs más választása, mint közösen, együttműködésben indulni a választásokon. Szeretném hangsúlyozni, hogy eddig is nehéz terepen tanultuk az együttműködést, de az önkormányzati választások sikere megmutatta, hogy éles helyzetben jól tud együtt dolgozni az ellenzék.

Ön szerint miért írta át újra a választási törvényt a Fidesz? Milyen hatása lesz ennek az összefogásra? Mi fog történni az olyan pártokkal, mint a Kétfarkú Kutyapárt, az Új Világ Néppárt, vagy az ISZOMM?

Nyilvánvalóan hatalomtechnikai okok miatt írja át a Fidesz a választási rendszert: fél a választásoktól, fél a vereségtől, ezért saját kampánystratégiájához alakítja a szabályokat, azt remélve, hogy ezzel majd gyengíti az ellenzék választási esélyeit. Végtelenül antidemokratikus ez, és jól jellemzi a jogállam hazai helyzetét. A jelöltállítási szabályok átalakításával durván megsértik a képviseleti elvet. Mindeközben én azt látom, hogy az ellenzéki pártok amúgy is egyre inkább a közös indulás irányába mozdultak el, de ez egy organikus folyamat eredménye, aminek a sok-sok közös tapasztalat kövezte ki az utat.

Ha nem változott volna a törvény, akkor Ön az egy vagy a kétlistás ellenzéki indulást preferálta volna?

Én kezdettől a közös lista mellett érveltem, de ezt a döntést nyilvánvalóan a pártoknak kellett volna meghozniuk, nem a kormánynak. A közös indulás mellett szól, hogy a közmédiával az élen brutális propagandagépezet fog dolgozni az ellenzék ellen a választási kampányban – ahogy már most is, és ahogy az (mint az a kiszivárgott közmédiás hangfelvételből is kiderült) a korábbi kampányokban is történt. Egy ilyen lejárató gépezettel szemben erősebbek vagyunk együtt, emellett a közös indulás a koalíciós kormányzásra való felkészülést is megkönnyítheti.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matyi lúdas
2020. november 28. 22:47
https://i.imgur.com/T1Z72WR.jpg
enes
2020. november 27. 20:40
A szél sem fúLY mindig.
olali
2020. november 27. 15:46
a proletár forradalmároknak lesz nagy pofáraesés
tevevanegypupu
2020. november 27. 14:09
Schiffer!! Ezzel maga sem bírt, lelépett és itthagyta Magyarország nyakán!! Aki egy pillanatig is el tudta képzelni, hogy ezzel a nővel bármibe is kezdhet, az jobb, ha nem politizál..és elviszi magával a talált tárgyak osztályára.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik