Sajtójelentések szerint kivonhatják az amerikai csapatokat Szomáliából

2020. november 17. 18:37
A terv bírálói szerint egy ilyen radikális változás jelentős kockázatot foglal magában.

Az Egyesült Államok csaknem összes katonáját kivonhatja Szomáliából Donald Trump amerikai elnök azon terv részeként, amelynek értelmében jelentősen csökkentenék az amerikai erők afganisztáni és iraki létszámát is – közölték csütörtökön bennfentes tisztségviselők a Reuters brit hírügynökséggel.

A nevük elhallgatását kérő illetékesek elmondták, hogy egyelőre semmi nincs véglegesítve, és nem kaptak utasításokat az amerikai hadseregtől. A Reuters tudomása szerint azonban lehetséges, hogy hamarosan bejelentik a csapatok létszámának csökkentését.

Szomáliai harcok

Az Egyesült Államok mintegy 700 katonát állomásoztat Szomáliában, akiknek legfőbb feladata a helyi erők támogatása az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz köthető, al-Shabaab nevű szomáliai dzsihadista szervezet elleni harcban.

Az al-Shabaab célja, hogy kiűzze az Afrikai Unió (AU) békefenntartóit az országból, megdöntse a Nyugat támogatását élvező mogadishui kormányt, illetve saríát (iszlám törvénykezést) vezessen be Szomáliában. A dél- és közép-szomáliai területeket ellenőrző dzsihadisták ennek érdekében rendszeresen hajtanak végre támadásokat kormányzati, katonai vagy akár civil célpontok ellen országszerte, így a fővárosban is.

Kivonulás helyett minimalizáslás?

A Reuters szerint lehetséges, hogy Christopher Miller nemrég kinevezett ügyvivő amerikai védelmi miniszter a teljes kivonulás helyett inkább amellett fog síkra szállni, hogy minimálisra csökkentsék az amerikai csapatok ottani jelenlétét.

A terv bírálói szerint egy ilyen radikális változás jelentős kockázatot foglal magában. Ahmed Abdullahi Sheikh ezredes, aki korábban a Danab szomáliai különleges erők parancsnoka volt, úgy vélekedett: a csapatkivonással kapcsolatos döntés nem lenne összhangban a szomáliai terrorfenyegetettség szintjével, és aláásná az Egyesült Államokba vetett bizalmat. Sheikh szerint egy gyors csapatkivonás az al-Shabaab térnyerésének kockázatával járna.

Afganisztán

A Reuters hétfőn arról számolt be, hogy Trump várhatóan bejelenti a csapatok részleges kivonását Afganisztánból, dacára annak a korábbi ígéretének, amely szerint karácsonyra az összes amerikai katonát kivonják a dél-ázsiai országból. Trump ezenkívül várhatóan parancsot ad arra is, hogy az amerikai katonák létszámát 3000-ről 2500-ra csökkentsék Irakban.

(MTI)

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés