6 modell, ami Trump győzelmét jósolja

2020. október 20. 22:47

Tóth-Bíró Zsófia
Reaktor
Ha valahol vitathatatlanul jól teljesített az amerikai elnök, akkor az a gazdaság, mégha a pandémia meg is tépázta kicsit az eredményeket.

„Az első modell az előválasztások eredményét vizsgálva jósolja meg a győztest, méghozzá meglehetősen precízen, a korábbi elnökválasztásokra vonatkozó előrejelzéseik pontosságát tekintve. Az összetett modell lényege, hogy az a jelölt nyeri meg nagy valószínűséggel az elnökválasztást, aki nagyobb fölénnyel utasította maga mögé azonos pártbéli vetélytársát az előválasztás során. Ennek alapján Trump magasan veri Bident.

A modell ezen felül azt is számításba veszi, ki nyerte meg és mekkora fölénnyel az ún. korai előválasztási fordulókat. Itt is Trump a nyerő. Számításba veszi még az előrejelzés azt is, hogy hány ciklus óta van az adott párt elnöke a Fehér Házban – nagyobb eséllyel nyer az a jelölt, akinek a pártja még csak egy ciklusra adott elnököt, mint akinek a pártja már nyolc éve hatalmon van. Ez is Trump javára szól. A modell még azt is számításba veszi, hogy azok az elnökjelöltek, akik a kampányuk elején nagyon vezettek, majd ez a vezetés leapadt a kampányhajrában, rendre elveszítették a választást. Száz szónak is egy a vége: a modell összességében 91%-osra teszi Trump győzelmének valószínűségét. 

A TrendMacro nevű vállalkozás elnökválasztási előrejelzései makrogazdasági mutatók trendjeit viszgálják. A legfőbb vizsgált trendek a munkanélküliség, az új munkahelyek számának és a nettó bérek alakulását viszgálja. Na igen, ahogy Bill Clinton mondta egyszer állítólag: »Te hülye, a gazdaság a lényeg.« Nem meglepő, hogy ez a modell is Trump győzelmét hozta ki. Ha valahol vitathatatlanul jól teljesített az amerikai elnök, akkor az a gazdaság, mégha a Covid pándémia meg is tépázta kicsit az eredményeket.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 42 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A felmérések szerint mindenhol Biden az esélyesebb, a cikkben ezekre nem is hivatkoztak. Kérdés az, hogy tényleg rejtőzködnek-e a Trumo-szimpatizánsok, illetve az, hogy mennyire megbízhatóak ezek a felmérések (a jóval magasabb népszerűség kihozása ilyen-olyan módszerekkel is lehet a kampány egyik módszere, viszont ez visszaüthet azzal, hogy a saját tábort megnyugtatja, az ellenfelét pedig mobilizálja)

Látod, Trump az igazi demokrata, nem tesz keresztbe a sokszínűségnek. De ez neked már magas.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés