Az Egyetem kiürítése sikertelen volt

2020. október 16. 22:28

Színház- és Filmművészeti Egyetem HÖK
Facebook
A blokádot fenntartjuk, sőt megerősítettük: innentől fogva termenként őrizzük az épületeket.

„Az Egyetem kiürítése sikertelen volt - a blokádot fenntartjuk, sőt megerősítettük: innentől fogva termenként őrizzük az épületeket.

A ma este visszafoglalt Ódry Színpadon pedig hallgatói fórumot tartunk, a teremfoglalók online csatlakoznak

Köszönjük az internettel kapcsolatos felajánlásokat, az apadni nem akaró adományokat és lelkesítő üzeneteket, valamint támogató jelenléteteket a mai ultimátum óráiban!

Találkozunk október 23-án!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 238 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szerintem fizessék a rezsit a diákok és támogatóik.

Biztos, hogy ti egyetemisták vagytok?

Most jól kiszúrtatok magatokkal. Majd új épületben lesz az egyetem, ti pedig őrizhetitek a nagy semmit.
A félévetek így ugrott, mert nem lesz elismerve.

Milyen jogállam az ahol a törvényeket nem lehet betartatni?
Liberális demokratikus diktatúra?

Nem értem a kuratóriumot. Jogi útra kell vinni a témát, feljelentést téve a bíróságon, hogy jogalap nélkül tartják megszállva az épületet. Amennyiben a bíróság ezt helybenhagyja, és nem hagyják el az épületet végrehajtást lehet kérni. A közműveket le lehet zárni. Az eljárás során pedig kártérítés megítélését is kérni kellene.

A TASZ szerint

,, A TASZ támogatja a szólásszabadságot, de senkit nem bátorít arra, hogy törvényt szegjen vagy a hatóságnak ellenszegüljön. Mindenkinek joga van kifejezni a véleményét, akár különleges módon vagy szélsőséges hangnemben is. Az viszont nem alapvető jog, hogy mindenki azt csináljon, amit akar, tekintet nélkül mások jogaira vagy a jogrendre.

Szólás és gyülekezés

Mindenki kinyilváníthatja a véleményét a közterületen (utcákon, tereken, parkokban, aluljárókban stb.) szóban, írásban, szimbólumokkal és sok más módon. A közterületeken gyűléseket, demonstrációkat is lehet szervezni, melyeken bárki részt vehet. A közterületi rendezvényeket - a spontán gyűlések kivételével - előzetesen be kell jelenteni a rendőrségnek.

Gyülekezési szempontból nem számítanak közterületnek a közhivatalok helyiségei, az iskolák, az egyetemi épületek, az egészségügyi intézmények, a bevásárlóközpontok, ahol a nyitvatartási időben, a házirend betartásával tarthatnak véleménynyilvánító gyűléseket az egyébként is belépésre jogosultak.

A nem nyilvános magánterületen a rendezvények megtartásához a terület tulajdonosának vagy használójának engedélye szükséges.

Bejelentett rendezvényen kívül a közterület birtokbavétele (pl. hídfoglalás) vagy épületek elfoglalása (pl. egyetemfoglalás) jogszerűtlen lehet, és a tett súlyától és következményeitől függően akár bűncselekménynek vagy szabálysértésnek is minősülhet.,,
https://tasz.hu/cikkek/tasz-ta..

Az SZFE honlapján nem található az egyetem Házirendje, csak a kollégiumé. http://szfe.hu/wp-content/uplo..
Nincs az egyetemnek Házirendje, vagy eltüntették?

Szerintem az egyetem és kollégium épületének helységeiben a rendőrségnek, ÁNTSZ-nek, Tűzoltóságnak ellenőrzést kellene végezni a tekintetben, hogy a szabályzatokban, rendelkezésekben, jogszabályokban foglaltak betartása rendeben történik. A rendőrségnek joga van az igazoltatásra melynek során meg lehet győződni, hogy ki és milyen jogalappal tartózkodik az épület helyiségeiben. Az ellenőrzéseket dokumentálva, egy későbbi eljárás alapja lehetne.

A maszkjuk olyan, mintha bajuszt ábrázolna. Gondolom, a művészet jegyében.

Addigra talán megtanulják kívülről a mondanivalójukat:-)

Korcs nemzedék.

Hasonlóan vélekednek egy veszélyes járványügyi helyzetben a függelmi viszonyokról, mint Fazekas Mihály LUDAS MATYI című művében Döbrögi uraság.

Döbrögben vala hát ekkor vásár, a hatalmas
Döbrögi úr örökös jószágában, ki magáról
Azt tartotta, hogy ott neki a Felség se parancsol
Amit akarta, a volt törvény, s tetszése igazság.

Közintézmény "elfoglalása" az bűncselekmény. Vagy nem? De akkor mi?
Nem hiszem el hogy erre nem lehet normális jogi lépéssel reagálni.

Szerintem az egyetem elfoglalása és a fenntartó kizárása már önmagában bűncselekmény. Amennyiben nem engedik be az ellenőrző szerveket súlyosbító körülmény. Az ellenőrzést dokumentálva, azonnal megindítható velük szemben a bírósági eljárás.

TASZ szerint

,,Bejelentett rendezvényen kívül a közterület birtokbavétele (pl. hídfoglalás) vagy épületek elfoglalása (pl. egyetemfoglalás) jogszerűtlen lehet, és a tett súlyától és következményeitől függően akár bűncselekménynek vagy szabálysértésnek is minősülhet.,,
https://tasz.hu/cikkek/tasz-ta..

Siker? Nem dicsekednék ezzel, nincs miért, egy gyenge kormány ellen könnyű győzni, a gyenge ellenfél legyőzése után a sportolók sem verik a mellüket.

Képzett biztonsági őr lesz így belőletek.

Azt csináltok amit akartok, csak ne az énadófizetői pénzemből!
Tehát az a véleményem, hogy az állam ne támpgassa a szinház és film művészeti oktatást.
Mint az USA-ban!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés