Hahó, itt a kis magyar újbeszél!

2020. október 2. 10:34
A kommunizmusból nagyszabású társadalmi kísérlet, a gyilkosságból célzatos életmegszakítás, a második világháború emberirtása tervszerű túlnépesedés-szabályozás lesz?

Nem új keletű az az elsősorban a nyugati partvidék campusairól kontinensünkre átgyűrűző tendencia, amely a történelem totális átértékelése mellett a múlt kulturális teljesítményeinek cenzúrázását és a nyelvhasználat manipulálását is célozza. Ide kapcsolódik a tengerentúlon, majd Nyugat-Európán végigsöprő szobordöntögető hevület (kezdetben csak a déli tábornokok, aztán jöttek a viktoriánus kor meghatározó alakjai, olyan túlkapásokkal, mint a cserkészet alapítójának emlékműve), a Black Lives Matter-mozgalom erőszakhulláma, de a régóta táplált politikai korrektség nyelvdekonstruáló folyamata is.

A közös ezekben a zárt, dogmatikus világnézet: a jó és a rossz kérlelhetetlen dichotómiája, az árnyalatok, ellenvélemények, viták teljes ignorálása.

Ez a safe spacek-ek világa, ami megvéd a rétegzett gondolkodás, az álláspontok ütköztetésének fárasztó kognitív munkájától.

A legtöbb történelmi szereplő összetett személyiség, de minek is árnyaltan láttatni a múlt alakjait, ha egy-egy motívum kiemelésével (rasszista, rabszolgatartó, hímsoviniszta, elnyomó, kolonizáló stb.) tökéletesen stigmatizálható mindegyik? Minek értelmezni az Elfújta a szél, a Huckleberry Finn vagy a Tíz kicsi néger kontextusát, ha egyszerűen könnyebb és megnyugtatóbb cenzúrázni őket?

S miért éppen a nyelvre irányul az egyik legerősebb befolyásolási szándék? A nyelv gondolkodásmódot kódol, a szóhasználat kulturális és eszmei identitást táplál, a nyelv megváltoztatása a szemléletmód átformálását jelenti. Gondoljunk csak Orwellre! Az újbeszél azonban távolról sem rémisztő fikció, ezek a nyelvmanipuláló törekvések körbefonják a mindennapjainkat. Ennek egy érdekes vadhajtása a lapunk által is szemlézett kezdeményezés, a Patent Egyesület kampánya, amelyben az abortusz kapcsán szorgalmazzák hagyományos kifejezések elhagyását, helyettesítést.

Például az „anya, apa és szülő” kifejezések helyett „terhes nő és terhes nő partnere” (sic!) szavakat javasolják, ami túl azon, hogy kétségkívül groteszknek hat, értékrendi preferenciát is jelez. Az „anya” és az „apa” szavakhoz kötődő bizalmas stílusérték helyett a gyermekvárást eleve tehertételként implikáló „terhes nőt” javasolják.

A „terhes nő partnere” pedig az apával szemben semlegességet, gyengébb társas kötődést, alkalmiságot sugall.

Az egyesület másik valósághajlító ötlete, hogy az abortusszal kapcsolatban ne emlegessük a „következmények” szót semmilyen kontextusban, hiszen ez „hibáztatja a nőket”. Ez talán még az előzőnél is veszélyesebb manipulációs kísérlet, hiszen azt tükrözi, hogy nincs következménye, nincs kihatása egy gyermek elvetetésének. Miközben egy ilyen tragikus eseménynek csak áldozatai vannak, mind az anya, mind a gyermek annak tekinthető. Ha kilúgozzuk a nyelvünket, azt a testi és pszichés traumát tagadjuk el, ami minden nőt fenyeget, akin abortuszt végeznek.

A nyelv átformálása ebben az érzékeny témakörben kifejezetten

káros társadalommérnökösködési kísérlet, ugyanis az abortusz rendkívüliségét mindennapi jelenséggé maszkírozza,

az árnyalt mérlegelés lehetőségét szűkíti egy mindenképpen fájdalmas döntést meghozatala előtt. Épp azokat a tragikus élethelyzetbe került édesanyákat manipulálja, akiket elvileg védeni kíván.

Ha pedig tágabb nézőpontból tekintünk a nyelvformáló folyamatokra, felmerül a kérdés, hogy mi lesz a következő érzékenyítési pont. A kommunizmusból „nagyszabású társadalmi kísérlet”, a gyilkosságból „célzatos életmegszakítás”, a második világháború emberirtása „tervszerű túlnépesedés-szabályozás” lesz? Efelé tartunk ugyanis.

Összesen 78 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Épp tegnap folytattam érdekes vitát liberális barátaimmal a Kanadában megjelent plakátok kapcsán, amelyek szerint a legjobb, amit az elsőszülött gyerekünkkel tehetünk, ha nem vállalunk mellé másikat. Ennek kapcsán ők a globális felelősségre, az ökológiai lábnyomra hivatkoztak. Tehát szerintük a meg nem születő gyermek afféle felelősségvállalás. Amikor felvetettem, hogy inkább a második autóról kellene lemondani a második gyermek helyett - ha már felelősségvállalás - eléggé megbotránkoztak. Merthogy a fogyasztói szokások szerintük sokkal nehezebben változtathatók, mint a demográfiaiak. Itt tartunk.

Válaszok:
pollip | 2020. október 2. 10:58
Megtalálta | 2020. október 2. 13:03

Ők már régóta agymosottak sajnos.

Nem kéne hagynunk!
Az viszont kevés, hogy itt egyetértünk.

"Merthogy a fogyasztói szokások szerintük sokkal nehezebben változtathatók, mint a demográfiaiak."

Álszent képmutatás. A nyugat országaiban kevés a gyerek, ez a probléma, nem pedig a túlnépesedés.

Kíváncsi lennék annak a megindoklására, miért kell az anya, apa, szülő szavakat bármi másra lecserélni? Ami jó volt az emberiségnek néhány évezreden át, az miért nem jó néhány agyalágyult baromnak?

IGAZOLÁSA ANNAK, HOGY nincs semmiféle háttér-irányítás, nincs HÁLÓZAT, nincs ÖSSZEESKÜVÉS, hogy az ilyen baromságok, a bő gatyás magyarok konteói. Az alábbi "jogvédő" egészen pontosan: ÚJ-JOGVÉSŐ "FELVILÁGOSÍTÓ" szervezetek ugyanis: nem léteznek;

Budapest Pride, Labrisz Leszbikus Egyesület, MONA Alapítvány, MUSZÁJ Munkacsoport - Munkacsoport a Gyerekkori Szexuális Abúzus Áldozatainak Jogaiért, NANE Egyesület, Szivárvány Misszió Alapítvány - Háttér Társaság.
KIK TÁMOGATJÁK MÉG ŐKET?
Nyílt Társadalom Alapítvány
Reprodukciós Jogok Központja
Nemzetközi Alap a Nőkért
Norvég Civil Támogatási Alap
Európai Egyesített Alap Magyaroszágért
De még ez is csak a felszín.
Az euro-észak-amerikai fehér ember 300 fokban, a Sátán szorításában. Még van 60 rész a 360-ból, amit még birtokol. 5 éve ez a szám még 100-on felül állt.
Minden nappal a felszámolása terjeszkedik.
Bocs, a felszámolásunk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés