Elutasította a román alkotmánybíróság a családi pótlék megduplázása ellen emelt kormányzati óvást

2020. szeptember 24. 14:01
A Romániában „gyerekpénzként” emlegetett pótlék megduplázásáról tavaly decemberben heves politikai vita nyomán, de ellenszavazat nélkül döntött a parlament.

„Meg kell duplázni Romániában a családi pótlékot az év elején hatályba lépett törvény értelmében, a parlament nem sértette meg az alaptörvényt, amikor elutasította a pótlék fokozatos emeléséről szóló sürgősségi kormányrendeletet” – közölték csütörtökön a román hírügynökségek az alkotmánybíróság aznapi határozatát ismertetve.

A Romániában „gyerekpénzként” emlegetett pótlék megduplázásáról tavaly decemberben heves politikai vita nyomán, de ellenszavazat nélkül döntött a parlament, és idén januárban még a jobboldali Klaus Iohannis államfő sem utasította el a frissen ellenzékbe került Szociáldemokrata Párt (PSD) által kezdeményezett jogszabály kihirdetését. A Ludovic Orban vezette jobbközép kisebbségi kormány először – sürgősségi rendelettel – augusztusig elnapolta a gyerekpénz megduplázásáról szóló törvény alkalmazását, majd augusztusban a pótlék lépcsőzetes emeléséről hozott újabb sürgősségi rendeletet, arra hivatkozva, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság közepette nincs költségvetési fedezet a gyerekpénz azonnali megduplázására.

A kormányrendelet értelmében a családi pótlék szeptembertől 20 százalékkal emelkedett, majd 2021-ben és 2022-ben is január elsejétől, illetve július elsejétől további 20-20 százalékkal kellene emelni a juttatást.

A gyermekenkénti családi pótlék havi összege így két év múlva érné el az év eleji szint kétszeresét, a 300 lejt (22 500 forint) a két év feletti, illetve a 600 lejt a két év alatti, és a fogyatékkal élő 3 év feletti kiskorúak esetében. Az azonnal hatályba lépő sürgősségi kormányrendeleteket utólag a parlamentnek is jóvá kell hagynia. Ebben az esetben azonban a baloldali többség a jobboldali kabinet döntésének elutasítását foglalta törvénybe. Ezt a jogszabályt próbálta alkotmányossági óvással elgáncsolni a kormány arra hivatkozva, hogy a parlament nem jelölte meg a pótlék azonnali megduplázásának költségvetési forrásait, de az alkotmánybíróság csütörtökön hozott egyhangú döntésével megállapította, hogy a kormány óvása megalapozatlan, a parlamentnek tehát alkotmányos joga volt felülbírálni a kormányzati intézkedést.

A családi pótlék megkétszerezését elnapoló, annak fokozatos emelését bevezető – jelenleg is érvényben lévő – sürgősségi kormányrendeletet elutasító törvény az alkotmányossági kontroll után most az államfőhöz kerül kihirdetésre. Iohannis azonban több ízben élesen bírálta PSD-t, amiért parlamenti erőfölényét kihasználva „otromba populizmussal” fedezet nélküli költekezésre kényszeríti a kormányt, és a választási osztogatás abbahagyására szólította fel a parlamenti többséget. Az államfő várhatóan - újabb óvással, vagy a parlamenttől alaposabb megfontolást kérve - késleltetni fogja a gyerekpénz azonnali megduplázását eredményező törvény kihirdetését. Romániában szeptember 27-én önkormányzati, december 6-án parlamenti választásokat tartanak.

(MTI)

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés