Terrorista tarthat előadást egy amerikai egyetemen

2020. szeptember 15. 8:15
A pódium témája: „Tanítjuk Palesztinát - Kinek a narratívája? Gender, igazság és ellenállás” – közölte az Index.hu.

Dúlnak az indulatok, hogy szabad-e szót adni szeptember végén egy egyetemi vitában (még ha csak egy ZOOM keretében is) – egy terrorista ikonnak. Leila Khaledről, a nemzetközi terrortörténet egyik legismertebb alakjáról van szó, akinek csapata és ő maga a 60-70-es években rettegésben tartották a légiforgalmat. Khaled tagja volt a PFLP (Popular Front for the Liberation of Palestine) nevű szervezetnek, amit az Európai Unió, az USA, Kanada és Izrael mindmáig a terroristák listáján tart nyilván. A tiltakozók szerint a San Franciscói Állami Egyetemre való meghívása értelmetlen és provokatív. Nem is a zavaros tematikával volna baj, hanem hogy mindezekről miért épp Khaled szólal meg? Miért nem valaki más, aki ért hozzá, viszont nem volt terrorista?

Khaled Haifában született, még a brit mandátum idején. 12 testvére volt. Az a hatalmas terület, amit az összeomlott Ottomán Birodalomból téptek le, akkor brit és francia fennhatóság alatt állt, mégpedig a Sykes-Picot egyezség alapján. Abból kerekedett ki az „Arab Trianon”.

Khaled San Franciscói megszólalása szeptember 23-án esedékes. Az egyetem vezetése ismeri a több oldalról jövő tiltakozásokat, de ezekre Ph.D. Lynn Mahoney egyetemi elnök azt válaszolta: „Tudomásul vesszük, hogy a szabad beszéd és az akadémiai szabadság olykor kellemetlenséget vagy fájdalmat okoz másoknak.” Ha létrejön az egyetemi vita, érdekes lesz hallani, hogy mit szól Khaled ahhoz a folyamathoz, ahogy az arab államok sorra egyeznek meg Izraellel, legutóbb a Bahreini Királyság is, hiszen most minden másként alakul, ahogy ő a küzdelmei során maga elé képzelte – írta az Index.hu.

Kép forrása: Youtube

 

Összesen 45 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Miért szeptember 23-án, amikor lehetett volna 11-én is.

Heller Ágnes gépkarbéllyal.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés