Wilders megsértette a Hollandiában élő marokkói közösséget

2020. szeptember 4. 15:37
A holland bíróság szerint.

Felmentette Geert Wilders bevándorlás- és iszlámellenes holland parlamenti képviselőt a gyűlöletbeszéd, kisebbség elleni uszítás és diszkrimináció vádja alól az ügyben eljáró holland bíróság, amely azonban ítéletében azt is kimondta, hogy a politikus szándékosan megsértette a Hollandiában élő marokkói közösség tagjait.

Az illetékes holland fellebbviteli bíróság pénteken kihirdetett ítéletében megsemmisítette azt az elsőfokú bírósági döntést is, amely szerint Wildersnek 5000 euró (mintegy 1,8 millió forint) bírságot kellene fizetnie.

A bíróság döntésében közölte: Wilders tudatosan és megfontoltan tett kirekesztő megjegyzéseket egy lakossági fórumon, valamint egy televíziós beszédében, illetve tisztában volt szavainak lehetséges következményeivel is. A felmentő ítélet indoklása szerint a politikus „feleslegesen sértő” kijelentései hozzájárulhatnak a holland társadalom megosztásához, célja azonban nem az volt, hogy a nyilvánosságot gyűlöletkeltésre vagy hátrányos megkülönböztetésre ösztönözze.

„Demokratikus társadalmunkban nagyon fontos a mások, különösen a kisebbségi csoportok tisztelete” – fogalmazott Jan Maarten Reinking, elnöklő bíró. Szavai szerint a holland jobboldali politikus „már évek óta magas árat fizetett nézeteinek terjesztéséért”.

Geert Wilders ellen 2016 tavaszán indult per gyűlöletbeszéd, kisebbség elleni uszítás és diszkrimináció vádjában. A vád szerint Wilders 2014-ben azt a kérdést tette fel támogatóinak, hogy több vagy kevesebb marokkóit akarnak-e Hollandiában. A válasz az volt, hogy „kevesebbet”, amire Wilders azt válaszolta: „mi meg tudjuk oldani”. Hozzátette, meg kell tisztítani az országot az iszlámtól, és le kell zárni a határokat.

(MTI)

Összesen 65 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szóval Hollandiában nem csak holland közösség van? Mi van az asszimilációval? Miután Merkel szerint is halott a multikulti.

Pont erről írt Orwell: megváltoztatni a nyelvet, betiltani azokat a szavakat, kifejezéseket, amelyek veszélyesek lehetnek a rendszerre.
Mintha tűzveszély esetén betiltanák a tűz, ég, éghető szavakat, hogy aztán baj esetén ne is lehessen szólni a többi embernek.
Egyértelmű a folyamat, hogy a más kultúrából nagy számban érkező emberek nem fognak asszimilálódni, különösen, ha alsóbbrendűnek tartják az őslakosok kultúráját, sőt, radikalizálódni fognak, hogy rájuk a saját szabályaik vonatkozzanak. Ha ezt nem lehet kimondani, mert az "gyűlöletbeszéd, kisebbség elleni uszítás és diszkrimináció", akkor nagyon sokan ezt már csak akkor fogják észrevenni, amikor a kedves, csillogó gombszemű gyerekként érkezett szomszéd megöli azt a fehér embert, amelyik rá mer szólni.

Némi elégtételre ad okot aza tény, hogy a nyugati lebegő társadalmak helyzetér legpontosabban a fake-news írja le...

Jól tette, hogy megsértette őket.

Az ügy alkalmi vétel volt, gondolom, hogy néhány százalékos népszerűség növekedés követte az ítéletet.

Nem, nem én is követem a svéd ámokfutást- csak arra céloztam, két éve még fake-news ozták Trumpot is, mikor a svéd állapotokról, no go zónákról beszélt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés