Macron: Az EU nem adhatja fel a belarusz kormányellenes tüntetők támogatását

2020. augusztus 17. 7:08
Lukasenka fehérorosz elnök leszögezte: nem hajlandó külföldi parancsra új választást kiírni, de kész azonnali reformokra, ha ezt várják tőle az emberek.

Az Európai Unió (EU) nem adhatja fel a fehérorosz kormányellenes tüntetők támogatását – jelentette ki egy vasárnap esti Twitter-üzenetében Emmanuel Macron francia elnök. Olaf Scholz német alkancellár, pénzügyminiszter pedig egy interjúban népe támogatását elvesztő diktátornak nevezte Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt. „Az Európai Uniónak továbbra is aktívan támogatnia kell azt a több százezer embert, aki békésen tüntet Fehéroroszországban jogai, szabadsága és szuverenitása tiszteletben tartásáért” – írta Macron.

Olaf Scholz német alkancellár, aki a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kancellárjelöltje lesz a 2021-es szövetségi parlamenti választásokon, élő interjút adott a Bild című újság honlapjának. A fehérorosz elnökről kijelentette: „egy ilyen diktátorral csak egyértelműen és határozottan lehet beszélni. Meggyőződésem, hogy ennek az elnöknek már nincs semmilyen legitimitása, különben nem kormányozna ilyen hihetetlen és kegyetlen erővel” – tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy szerinte miként lehet elkerülni Oroszország intervencióját a fehéroroszországi válságba, óva intette Moszkvát attól, hogy beavatkozzon Lukasenka hatalmának fenntartása érdekében. Azt mondta: „A katonai beavatkozás idegen államokban elfogadhatatlan, és ellentmond minden szabálynak, amelyet megszabtunk magunknak a nemzetközi jogban.”

Lukasenka egy vasárnapi minszki gyűlésen leszögezte: nem hajlandó külföldi parancsra új választást kiírni, de kész azonnali reformokra, ha ezt várják tőle az emberek. Délután folytatódott a rezsim elleni tüntetés a fővárosban, egyes becslések szerint akár 200 ezren is lehettek a demonstrálók. Ezt megelőzően Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonbeszélgetésükben biztosította Lukasenkát arról, hogy Moszkva szükség esetén kész katonai segítséget nyújtani neki.

Az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei pénteken abban állapodtak meg, hogy szankciókat készítenek elő azon fehérorosz vezetők ellen, akik a tüntetőkkel szembeni erőszakért, illetve az elnökválasztás eredményének meghamisításáért felelősek.

(MTI)

 

Összesen 44 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

azert bor a pofajan az van... a sargamellenyeseket ki is verette szejjel?
kb 25% tamogatottsaggal pofazik?

mellesleg ha az eu jogot formal a belorusz ellenzek tamogatasara akkor Moszkva miert ne tehetne ugyanigy a masik oldalon?

Mi lett volna, ha csak az együttérzést hangsúlyozza a belorusz tüntetőkkel?

Prepotens alak. Mikor a szemtelenség agresszivitással párosul. A saját hazájában sincs minden rendben.

Ukrajna egy tömény borzalom lett.

A belorusz helyzet az ukrajnaihoz képest idill lenne, ha békén hagynák őket. Nyilván a lengyelhez képest rosszabb. Nem illik belügyekbe ilyen leplezetlen beavatkozást nemcsak végrehajtani, de még belengetni sem! Akik sokat veszthetnek, azok maguk a beloruszok. A lengyel igazolvánnyal rendelkezőknek legalább lesz hová lelépniük, ha muszáj.

A Nyugat minden gátlását elvesztette. Ide mikor akarnak bejönni? Azt hiszem, maga az akarat nem hiányzik.

A franciák bombáztak Líbiában, Szíriában, ott nyüzsögnek a török-görög konfliktus körül, mindenütt ott vannak, ahol felforgatják a törvényes rendet, s ezek a mocskok bennünket oktatnak ki a demokráciából. A német-francia tengely......

Pontosan: A Belorusz nem adhatja fel a sérgamellényes Macron-ellenes tüntetők támogatását

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés