Trump vagy Biden?

2020. augusztus 14. 08:24

Elképzelhető, hogy most még kiélezettebb lesz a verseny.

2020. augusztus 14. 08:24
Szentesi Zöldi László
Demokrata

„Szerintem szoros lesz. Mármint a november 3-i amerikai elnökválasztás. 2016-ban Donald Trump ügyesen elorozta a győzelmet az esélyesebb Hillary Clinton elől, a küzdelem szorosságát jelzi, hogy bár az elektorok összegyűjtésében Trump végzett az élen (304-227), Clinton mégis hárommillióval több szavazatot kapott. Elképzelhető, hogy most még kiélezettebb lesz a verseny.

Amikor az esélyeket mérlegeljük, figyelembe kell vennünk, hogy az amerikai elnökválasztáson hivatalban lévő elnök ellen rendszerint úgy tud győzni a kihívó, ha komplex módon hordoz különféle markáns személyiségjegyeket, képzeteket. Önmagában az, hogy valaki az elit tagja és a pártja bizalmát élvezi, nem elegendő. Pontosan ez a fő probléma Joe Bidennel, nála jellegtelenebb, szürkébb elnökjelöltre hirtelenjében nem is emlékszünk. Nem pusztán magas életkora a probléma, de technokrata alkata, súlytalansága John Kerry legrosszabb formáját idézi, pedig utóbbi sem volt akárki a szürkék hegedűse versenyben. A demokraták voltaképpen már indulásnál elveszítették a kezdeményezés lehetőségét: nem tudtak, nem akartak fiatal vagy legalábbis markánsan különböző (nő, fekete, szocialista) jelöltet állítani Trump ellen, így részben az elnök kottájából játszanak majd a következő hónapokban.

Van egy terület, ahol Trump kiválóan teljesített – volna. Ez a gazdaság: ha nincs a koronavírus, mára már látszanának az első elnöki ciklus eredményei. Mindenesetre kiderült, hogy az amerikai elnök konfrontatív Kína- és EU-ellenes fellépése valóban amerikai munkahelyekre és százalékokra váltható. Kevésbé sikeres, nem különösebben jó, nem különösebben elmarasztalható Trump külpolitikája. Bár az Obama-korszakhoz képest a Közel-Kelet csendesebb, a koreai rendezés megtorpant, ami fájó lehet az elnöknek, hiszen személyes ügyként kezelte, hogy a végeláthatatlan tűzszünet állapotából kibillentse a feleket. Oroszországgal kapcsolatosan Trumpnak különösen óvatosnak kellett lennie, hiszen elnökségét a kezdetektől körüllengték a vélt vagy valós orosz beavatkozásról szóló hírek. A végül sikertelen impeachment is a térséghez kapcsolódik, az elnök majdnem ráfázott, hogy a kelleténél jobban ambicionálta magát Joe Biden fiának ukrajnai megbüntetésében.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
yes_we_can
2020. augusztus 15. 01:13
Az amerikai a világmindenség leghülyébb népe.
antares007
2020. augusztus 14. 16:37
Nincs sok érzéked a politikához Lacika,kicsit még Zöld vagy.Ha nem Trump győz,akkor befellegzett.A másik agyilag hibbant a fekete hölggyel győzelme esetén az Usa ballibsi Brüsszellé változik.Annál rosszabb nincs,ez a ballibsik, Soros és a migráns oldal teljes győzelmét jelentené.Kína leizéli az egészet,az araboknak mi akadályt jelentünk az igaz hit migránsok általi terjesztésében(ugyanígy a sunyi Erdogánnak)A V4ben a csehek és a szlovákok tudjuk kicsodák,Lengyelország fele már szinte libsi,Putyin nem fog egy percet sem foglalkozni velünk.Itt vannak az Ukrán és Román barátaink,valamint az egyre pimaszabb és agresszívebb Soros által pénzelt magyar ballibsi kloáka.Mit gondolsz mi fog velünk történni.Ha nem Trump győz a magyar nemzetállamnak vége,amint lemond Viktor mert ennyi ellenség a véget jelenti.
elfújta az ellenszél
2020. augusztus 14. 13:00
Szánalmas az egész kollekció. Trump annyiban jobb, hogy nem dob ránk atomot
Bell & Sebastian
2020. augusztus 14. 12:44
Ki ez a Bidet? Valami alvázlemosóból lett vakszoló.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik