Tetőtől talpig

2020. augusztus 11. 11:49

Doros Judit
Népszava
Az össznépi mulatozás a várakozásokkal ellentétben elmaradt Gyöngyöspatán.

„Méretes cementzsákok, feltornyozott téglák, odabent festékes vödrök. Egy cigány család készül bővíteni az otthonát Gyöngyöspatán, mert jön az első baba és szűkösen vannak. Nem hitelből építkeznek, és a kormány által favorizált falusi CSOK sem segít rajtuk. Azokban az utcákban, ahol ők élnek, kevesen büszkélkedhetnek egy éves folyamatos társadalombiztosítási jogviszonnyal, leginkább amiatt, mert nem kapnak normális munkát. Dolgoznak persze, napi bejelentéssel, a helyi szőlősgazdáknál metszenek, kapálnak, a sorok közt hajlonganak. Amit így keresnek, elmegy a megélhetésre, félretenni, gyarapodni nincs miből.

Most azonban sokan egyszerre sok pénzhez jutottak, az iskolai szegregáció miatt nekik jogosan megítélt kártérítésből. Volt, aki sírt, amikor megpillantotta a számlakivonatán a másfél millió forintot: életében nem látott még egyszerre ennyi pénzt. – Majd elverik, elmulatozzák, odaadják uzsorásnak – rosszmájúskodott a többségi társadalom, a kormánypropagandából is kellő muníciót kapva ehhez. A hatalom atyáskodva és leereszkedőn idegen nyelvi tanfolyamra küldte volna őket, csak pénzt ne kelljen nekik adni, hisz mit szólnak ahhoz az »igazságérzetükben sértett« emberek, akik ezek szerint értelemszerűen valamennyien a többségi társadalom talpig becsületes tagjai.

A pénz egy része júliusban megjött, az össznépi mulatozás viszont a várakozásokkal ellentétben elmaradt. A romák az első napokban élelmiszert vásároltak, végre nem kellett nézni, futja-e csokira a gyereknek. Aztán elmentek a Tüzépre és építőanyagot vettek.”

 

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 91 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egy konkrét esetet írtál. Miért általánosítasz ebből?

Jobban jártak volna és az lett volna az igazságos, ha beülnek az iskolapadba, utána pedig valamilyen szakmát kitanultak volna.

"... mert nem kapnak normális munkát."
Mihez értenek?

Ócska kitalált szar.

Te is egyből farkasflóriztál.

A zsidók az más tészta. A zsidók odafigyelnek a gyerekeikre. Taníttattatják őket, tanulnak velük, járnak mindenféle különórákra. Fontos nekik, hogy a gyerekeik bekerüljenek a felsőoktatásba.

Ahhoz fel is kellett nevelniük. Minden csirke így végzi nem tudtad?

Van valamelyik csatornán cigány műsor ott bemutatnak cigányközösségeket, falvakat. Dolgoznak a földeken ezek az emberek.
Ahol hívő lett a falu, ott megváltoztak a cigányok is.

Vannak, akik összecsapják nyolc év alatt, de Flóri: "a fideszes országgyűlési képviselőséget és miniszterelnöki biztosi pozíciót is betöltő roma politikus az általános iskolai végzettségét 15 év alatt szerezte meg, ráadásul a nyolcadikat nagy valószínűséggel egy esti iskola börtöntagozatán járta ki - írja a RomNet. "

Egyáltalán nem értek veled egyet. Nekem is vannak zsidó ismerőseim és keményen dolgoznak nemcsak a megélhetésért, hanem mert szeretik a munkájukat.

Radnótiék nem azonosultak a zsidó vallással, azért tértek át a katolikus hitre, de, hogy zsidó gyűlölők volnának, az azért túlzás. Rengeteg zsidó barátjuk volt.

Értem amit írtál, csak viccelődtem veled.
Már akkor kiderült, hogy megesznek mindent.
Nem gondozzák, nem szaporítják az állatokat.

Ezen én nem csodálkozom, mert Bahrám Gór perzsa király egyszer szamarakat, marhákat, búzát adott nekik, hogy gazdálkodjanak, de a cigányok mind megették, mire az uralkodó elkergette őket.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés