Fehérorosz ellenzéki portál: Cihanouszkaját a hatóságok kényszeríthették az ország elhagyására

2020. augusztus 11. 17:13
Kampánymenedzsere, Marija Moroz szabadon bocsátása fejében.

A Tut.by fehérorosz ellenzéki portál azt írta, hogy a fehérorosz hatóságok kényszerítették az elnökjelöltet az ország elhagyására cserébe kampánymenedzsere szabadon bocsátásáért, és Twitter-felhasználók szerint a hatóságok kényszerrel vették rá Cihanouszkaját a későbbi nyilatkozat megtételére.

Balti külügyminiszterek a tanácskozás mellett

Támogatták a Balti-tenger menti államok külügyminiszterei keddi rigai találkozójukon azt a lengyel kezdeményezést, hogy az Európai Unió külügyi tárcavezetői tartsanak tanácskozást a fehéroroszországi elnökválasztás nyomán kialakult helyzetről. A külügyminiszteri találkozón elsősorban a vitatott kimenetelű fehérorosz elnökválasztást követő minszki összecsapásokról volt szó. Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy a fehérorosz helyzet jelenleg a legnagyobb kihívás Európa számára. Emlékeztetett, hogy Varsó felszólította a fehérorosz hatóságokat, engedjék szabadon a politikai foglyokat, és vessenek véget a békés tüntetőkkel szembeni erőszaknak. Czaputowicz megjegyezte: Lengyelország nem számít nagyszámú menekültre Fehéroroszországból, de ha ez mégis így történne, akkor nem hagynák őket támasz nélkül.

Uniós szankciókat lengettek be

A rigai találkozón részt vevő külügyminiszterek nem zárták ki annak lehetőségét, hogy uniós szankciókat vezessenek be a minszki hatóságokkal szemben, de egyelőre még bíznak abban, hogy sikerül békés megoldást találni Fehéroroszországban. A választási bizottság előzetes eredményei alapján Aljakszandr Lukasenka hivatalban lévő államfő 80,08 százalékot, míg Cihanouszkaja 10,9 százalékot szerzett a vasárnapi elnökválasztáson. Cihanouszkaja, aki azóta Litvániába távozott, Minszkben még választási csalásra hivatkozott, és kijelentette: nem fogadja el a hivatalos eredményeket, és saját magát tartja a választás győztesének. Litvániából küldött Twitter-üzenetében azonban már a választási eredmény elfogadására és a tüntetések beszüntetésére kérte honfitársait.

(MTI)

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A legjobb várni a s meg ndent kétkedve olvasni.
Az alap egy Twitter bejegyzés.....

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés