Nem én távolodtam el a Fidesz hatalmi centrumától, hanem a párt tolódott tőlem jelentősen jobbra

2020. augusztus 09. 12:41

Jelezni szoktam a véleménykülönbséget, és ezt sokszor meg is tudjuk beszélni.

2020. augusztus 09. 12:41
Navracsics Tibor
Navracsics Tibor
Népszava

Mi volt az oka, hogy nem újrázhatott?

Ezt Orbán Viktortól kell megkérdezni, én semmilyen indoklást nem kaptam.

Orbán Viktor jobbkeze volt, ehhez képest – csak úgy, mint elődje, Stumpf István, vagy utódja, Lázár János – kikerült a Fidesz hatalmi centrumából. Úgy tűnik ez törvényszerű ebben a pozícióban. Nem félt tőle, hogy ez bekövetkezik?

Nem én távolodtam el a Fidesz hatalmi centrumától, hanem a párt tolódott tőlem jelentősen jobbra. Az 1998-2002, de még a 2010-2014-es Fidesz is inkább jobbközép pozícióban volt – nemcsak a párt, a szavazói is.

Hol a határa ennek a jobbra tolódásnak?

Egy tömegdemokráciában minden párt, amely kormányzásra tör, folyamatosan keresi azokat a szavazórétegeket, akik révén hatalomra juthat. A Fideszben sokáig arra kellett ügyelni, hogy a jobboldalon lévők ne forduljanak a párt ellen. Most már inkább az a veszély, hogy a jobbközép szavazók elpártolnak a Fidesztől. Jeleznie kéne a párt immunrendszerének – s ez jelölhetné ki a határt is – , hogy középen szavazókat veszít, ezért gesztusokat kell tenni. Ezek a gesztusok most hiányoznak.

A szocialisták beszéltek sokat a »párt immunrendszeréről« – a bukásuk előtt és után. Van a Fidesznek immunrendszere?

Azt remélem, hogy igen. Országgyűlési és önkormányzati képviselőkkel, polgármesterekkel beszélve látom, hogy ők is érzik ezt a problémát, és azt is, hogy tenni kellene valamit.

Orbán Viktorral mikor beszélt utoljára?

Egy hete.

Miről?

Politikáról is. Rendszeresen beszélünk erről. Ezért is furcsa mindig azt olvasnom, hogy köztünk rossz lenne a viszony.

Soha nem mondja neki, hogy »Viktor ezt azért mégsem kéne«?

Így nem. De jelezni szoktam a véleménykülönbséget, és ezt sokszor meg is tudjuk beszélni. Miközben napi pártpolitikai dolgokról nem ugyanazt gondoljuk, mindketten ugyanolyan Magyarországot szeretnénk.

Milyen országot akar Orbán Viktor?

Egy társadalmilag összetartó, öngondoskodásra képes, versenyképes országot.

Ez a »társadalmi összetartozás« azt jelenti, hogy jobb esetben, aki »nincs velünk, az nincs«, rosszabb esetben ellehetetlenítik? 

Orbán Viktor éppen az Európai Parlamentben mondta, hogy soha nem vetemedne arra, hogy elhallgattassa azokat, akik másképp gondolkodnak, mint ő…”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 232 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Onodi Krisztina
2020. augusztus 11. 10:44
Kedves Tibor! 20 évvel ezelőtt, nem sokkal Polgári Köröm megalapítása előtt (melynek Te is többször vendége voltál), kezdtem figyelni a tevékenységedet. Nem mindennel értettem egyet. De, bármit tettél, bárhol voltál, a munkádra magas színvonalú szakmaiság, hatékonyság, és - itthon ritka - europér szemlélet volt és maradt jellemző. Különösen örülök annak, hogy az NKE Európa Stratégia Kutatóintézet vezetőjeként olyan írásokat publikáltok munkatársaiddal, amelyek színvonalasak és hiánypótlóak. Úgy gondolom, hogy az embernek nem párthoz, eszméhez vagy egy személyhez kell hűnek lennie, hanem elsősorban önmagához. Én ezt érzem nálad. Örülni fogok, ha értesülök a nyilvános szerepléseidről, és alkalmunk lesz - mint ahogy 18 évvel ezelőtt - személyesen eszmét cserélni Veled. Üdvözlettel K
gyaloggos
2020. augusztus 10. 18:28
IGAZA van Navracsics Tibornak, DE EZ az eltolódás következmény! LIBERÁLBALFASZÉK aljas, mocskos politizálásának a következménye! Tölgyessy Péter mondta egyszer, hogy a 2010 utáni FIDESZ, Orbán Viktor már egészen másképpen politizál, mint 98-2002 között! IGAZ, de láttuk liberálbalfaszék hogyan, miképpen, s 2002-ben nem tudott nyerni a FIDESZ, ahogyan 2006-ban sem. 2010 óta pedig 2/3 -dal kormányoz, tehát az eredmény igazolja eme politizálást! MAGAM is úgy vélem egyébként, változtatni kellene, illetve már kellet volna a 2018-as választások után. CSAK nem írhat le nyilvánosan mindent az ember, meg nem mindig azt írja, amit gondol!
mucsay
2020. augusztus 10. 17:06
a fidesz szélsőjobb lenne? mond ki tibor, tízmillió fasisztával nehéz eu-t építeni.
Kriszta67
2020. augusztus 10. 17:01
Ugyan miben különbözik az állítólagos európai jobbközép a baloldaltól? Semmiben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik