Hajrá, fehérorosz ellenzék!

2020. augusztus 09. 14:26

Le a kalappal a bátorságotok előtt!

2020. augusztus 09. 14:26
Cseh Katalin
Cseh Katalin
Facebook

„Hajrá, fehérorosz ellenzék!

Szvetlána Tyihanovszkaja, a diktátort kihívó elnökjelölt, és jelölttársai, Veronika Cepkalo és Marija Kolesznyikova megmutatták: vannak emberek, akik soha nem adják fel.

Sok hétköznapi hőst ismertünk meg ebben a viszontagságos évben ‒ orvosokat, ápolókat, bolti eladókat, akik a hátukon vitték és viszik az országot, a saját biztonságukat kockára téve másokért.

Ellenzéki politikusként beszállni a ringbe, küzdeni a 25 éve regnáló Lukasenka diktátor ellen, úgy, hogy Fehéroroszországban erőszakra és börtönre számíthatnak az ellenállók ‒ ez még 2020-ban is kiemelkedő hősiesség.

Tyihanoszkaja egy tanárnő, akinek a családját szétszakította a politika. Férje egy népszerű ellenzéki vezető, aki Lukasenka ellen indult, majd börtönbe zárták. Cepkalo férje, egy másik jelölt, aki gyerekeivel együtt elhagyta az országot. Kolenyiszkova egy harmadik jelölt kampányfőnöke volt ‒ amíg be nem börtönözték őt is.

A három politikus kampánya soha nem látott tömegeket vitt az utcára. Tapinthatóvá tette, és az egész világnak megmutatta az inkompetens, elnyomó rendszer elleni tömeges elégedetlenséget.

Lukasenka nyugati »pszichózisnak« nevezte az országában is pusztító koronavírust. Közölte: a vodka és a szauna megvédi a fehéroroszokat. Majd maga is megbetegedett. Ugyanő azt mondta, a politika nem való egy nőnek, a nyomás alatt »összeomlana a szegény pára.« Hát most megkapta: regnálása legkeményebb ellenfelét.

Ez az az ország, ahová Orbán Viktor júniusban két oldalú talákozóra utazott, és büszkén pózolt az elnökkel pár nappal azután, hogy az újságírókat és ellenzékieket börtönzött be. A kérdésre, hogy a mit szól a fehérorosz járványkezeléshez, Orbán arról kezdett hadoválni, a nyugati országoknak nem kéne ráerőltetni a véleményüket a keletiekre. Szégyen, hogy egy uniós vezető Európa egysége helyett inkább a fehérorosz, azeri, orosz és török despoták felé kacsintgat.

Tündérmesék persze nem léteznek, a fehérorosz ellenzék nyerési esélye a mai választáson szinte nulla. Aggódva gondolok minden terepen küzdő politikusra és aktivistára, köztük azokra az ellenzéki fiatalokra, akikkel nekem is volt szerencsém találkozni pár éve.

De üzenjük ma nekik a világ minden szabadságszerető embere nevében: le a kalappal a bátorságotok előtt!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 121 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SwordFish
2020. augusztus 10. 15:32
A Momentumosok megint Majdant akarnak Magyarországon?
pitypang1125
2020. augusztus 10. 13:25
Nha ez megint egy...... inkább hagyjuk is.
Syr Wullam
2020. augusztus 10. 13:05
Che elvtársnő, ez se jött össze.
puszika
2020. augusztus 10. 11:15
...és akkor most mi van botmixer??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik