Tanács Henry Kissingernek

2020. augusztus 06. 16:14

Hamar kiderült, Ursula von der Leyen bizottsági elnök és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke csak mellékszereplők.

2020. augusztus 06. 16:14
Rónay Tamás
Rónay Tamás
Népszava

„Ha most kellene tanácsot adnunk Henry Kissinger egykori amerikai külügyminiszternek arra a hetvenes években elhangzott költői kérdésére, kit kell felhívnia, ha Európával kell beszélnie, gondolkodás nélkül rávághatnánk: Angela Merkel számát tárcsázza. Bár alig több mint egy hónap telt el a német soros uniós elnökségből, hamar kiderült, Ursula von der Leyen bizottsági elnök és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke csak mellékszereplők. Nem tőlük, hanem a német kancellártól függ, mekkora összegből gazdálkodhatnak az uniós tagállamok, ők csak azt a javaslatot tudják finomítgatni, s a különböző tagállamoknak jobban eladni, amit a berlini szövetségi kabinet feje az asztalra tesz.

Hogy mennyire nagy Németország ereje, jelzi, még a soros elnökség előtt sok szakértő fogalmazta meg: már az is siker lesz, ha a július 1-jén kezdődött féléves időszak alatt a tagállamok dűlőre jutnak a koronavírus-járvány hatásait enyhíteni hivatott helyreállítási alapról, valamint a következő, 2021-től kezdődő hétéves büdzsé keretösszegéről. Ezt a feladatot nemhogy máris kipipálták, a két kérdésről is sikerült egyetlen csúcson dűlőre jutni, bár komoly hiányérzetük maradt azoknak, akik abba az illúzióba ringatták magukat, hogy az EU-nál mindenekfelett áll a jogállamiság tiszteletben tartása.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2020. augusztus 07. 14:50
Henry Kissinger minden reggel a Népszavával kezd különösen Rónay elvtárs cikkeit kedveli. Lapozzunk!
CsakÍr
2020. augusztus 06. 22:28
A köz és önveszélyes elmebetegeket márpedig elzárva kell tartani. Főként, a Nagy Köz érdekében, ki nem tűr meg magánál kevesebbet. Azaz senkit. És, itt magába fordul minden kívánság. Az angyalok a tanúim, hogy nem így akartam, és vitáztam, míg lehetett. Most már mindegy. Ostoba faszok!
puszika
2020. augusztus 06. 19:51
Na, látod Rónay elvtárs! Ez különbözteti meg a liberálbolsikat a normális emberektől. Ami nektek ILLÚZIÓ, az a normálisoknak a VALÓSÁG. A jogállamiság nektek egy kurva nagy illúzió.Zsolozsmázzátok is rendesen,de amikor rákérdeznek,hogy mi is az csak dadogtok meg hümmögtök. Normáliséknál meg ami van az a valóság .MINDEN ÁLLAMBAN EGYENLŐ MÉRCÉVEL MÉRVE!!
Libraman
2020. augusztus 06. 18:43
:-)).....köszi
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik