Amikor a Názáreti tüntet

2020. augusztus 06. 09:24

Nem, ne hivatkozz általános morális elvekre, mindannyian tudjuk, hogy aki ezért az újságért tüntet, az a kormány ellen tüntet.

2020. augusztus 06. 09:24
Ungváry Zsolt
Ungváry Zsolt
Vasarnap.hu

Látom, testvérem, neked is fontos a közélet. Szép, nemes, derék dolog. Miközben nem feledhetjük, hogy mindez itt körülöttünk pusztán egy véges földi zarándokút, azért keményen ki kell állnunk azért, amiben hiszünk. Mert aki megvall engem az emberek előtt, azt én is megvallom Atyám előtt. Nos, miről is szól ez a mostani vallomásod, gyermekem? Támadások érik a Krisztusban hívőket? Helytartók és királyok elé viszik, meggyilkolják őket? Ez ellen tüntetsz itt, ugye?

Nem éppen! – vágta oda büszkén a tanítvány. – Egy újságot akarnak megszüntetni. Pontosabban egy internetes portált, ha mond neked ez valamit.

Barátom – szólt kedvesen az idegen –, Atyám alkotta az eget és a földet, bennem az Ige testté lett, hatalmam van a bűnök megbocsátására. Engem vizsgáztatsz az internettel? Inkább azt mondd meg, fontos-e ennek az újságnak a Tízparancsolat.

Itt most a sajtószabadság parancsolatáról van szó.

Az is nagyon fontos. De nem emlékszem, hogy erről rendelkezett-e az Úr. Hacsak nem arra gondolsz, hogy »Ne hazudj, mások becsületében kárt ne tégy!« Ennek a pontnak megfelelt a szerkesztőség? Vagy: »Uradat, Istenedet imádd, és csak neki szolgálj«. Nem szolgált ez az orgánum soha más urakat és érdekeket, ugye? »Az Úr napját szenteld meg!« Keményen kiálltak a munkatársak a vasárnapi boltzár mellett? »Atyádat és anyádat tiszteld!«; felháborodva hurcolták-e meg az a pártot, amely az idősek szavazati jogának megvonásáért küzdött?

Ez huszonegyedik századi politika, ez nem vallási kérdés – hangzott a tiltakozás.

A választás mindig igen vagy nem. A langyosat kiköpi az Úr. Két út közül választhatsz: a szemkilövető, erkölcstelen, az értékeinkből gúnyt űző, az ellenségeinket támogató ateisták csoportja – és a mostani kormány közül. Nem, ne hivatkozz általános morális elvekre, mindannyian tudjuk, hogy aki ezért az újságért tüntet, az a kormány ellen tüntet, vagyis az ateisták mellett tüntet. Mert valakinek kormányoznia kell, különben anarchia lesz. Akikért te tüntetsz, azok azt mondták, amikor a furcsa szövetségi politikájukat firtatták: »Akár az ördöggel is összefognak Orbán ellen«. Milyen érv ez? Hiszen az ördög maga a gonoszság, a legrosszabb megoldás. Ha azzal összefogunk, akkor a legrosszabbat választjuk. Vagy az ördög jobb Orbánnál? Ez logikai képtelenség, az ördög senkinél sem lehet jobb. Esetleg Orbán maga az ördög? Vagyis, ha összefogunk az ördöggel, akkor Orbánnal fogunk össze Orbán ellen? Vagy Orbán jobb, mint az ördög, de akkor miért fogunk össze egy nálánál rosszabbal?

Ugyan már! – dühödött meg a tüntető. – Ezeket a szavakat egy újságíró adta a szádba, ő találta ki az egészet, ezt nem Jézus mondja.

Persze – feleltem hirtelen –, de nem én voltam az, aki először idecitálta a Názáretit. Én is töprengek, mit tenne Jézus. Te is töprengsz; két keresztény ember. Próbáljuk megérteni, mit várna el Krisztus. Erről szól az egész életünk. A végén kiderül, jól gondoltuk-e.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
legkisebbek közül
2020. augusztus 07. 11:16
"A választás mindig igen vagy nem. A langyosat kiköpi az Úr. Két út közül választhatsz: a szemkilövető, erkölcstelen, az értékeinkből gúnyt űző, az ellenségeinket támogató ateisták csoportja - és a mostani kormány közül." A választás lehet akár Jézus is, ami már nem egyenlő azzal, hogy bólogató jánosokká válunk itt és ott, hanem az, hogy kiállunk értékek mellett. Sőt még Jézus hívőnek sem kell lenni ahhoz, hogy valaki, tisztesség, jó szándék, jó akarat mellett merjen rámutatni a hibákra itt és ott, mert azokat csak úgy lehet orvosolni s nem sumákolva hallgatással vagy a másikra mutogatva, ha az el merészeli mondani véleményét, akár kritikát megfogalmazva. Jézus nem az embert gyűlöli, hanem a bűnös megnyilvánulásokat, akkor is, ha azokat, magukat kereszténynek vallók cselekszik.
Sulammit
2020. augusztus 06. 14:46
Dobrev Klára mit is sipákolt Brüsszelben az üres parlamentben az Egyházról a papokról? Keresztény fundamentalizmustól retteg és a papok korlátlan hatalmát vizionálta A DK EP-képviselője múlt heti felszólalásában arról beszélt, vallási fundamentalisták akarnak ismét tiltani, beleszólni legszemélyesebb ügyeinkbe, beleszólni abba, hogy kit és hogyan szerethetünk, hogyan taníthatjuk a gyerekeinket. Gyurcsány Ferenc felesége "rettegve figyeli", ahogy Orbán rendszere Lengyelországba is exportálja az illiberalizmust. Van bennem egy félelem, hogy a lengyel vallási fundamentalizmus meg fog jelenni Magyarországon is, és ismét papok fogják meghatározni az életünk minden egyes apróbb részletét - képzelte Dobrev.
zakar zoltán béla
2020. augusztus 06. 12:00
Logikailag is magas szintű írás, fanyar csoda humor!
zakar zoltán béla
2020. augusztus 06. 11:59
Logikailag is magas szintű írás, fanyar csoda humor!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik