Tarlós a Lánchíd-ügyről: Nem kellett volna hónapokig várni

2020. augusztus 5. 16:50
Gyenge lábakon áll Karácsony összeesküvés-elmélete a volt főpolgármester szerint.

Karácsonyéknak nem kellett volna februárig várni a korábbi Lánchíd-tender lezárásával, „ezt nyugodtan megtehették volna novemberben”. Ennek jogi akadálya nem volt. Akkor belefértek volna a nyolcéves referencia-ablakba – mondta az ATV.hu-nak Tarlós István, aki a Lánchíd-felújítás esetében a tíz hónapos késlekedés „nagy kockázatának” látja.

Gyenge lábakon áll Karácsony összeesküvés-elmélete

Ez az összeesküvés-elmélet azért nem túl meggyőző, mert a vonatkozó rendelet 2015-ben született. Alig hihető, hogy bárki arra gondolt volna akkor, hogy milyen jó lesz majd öt év múlva Karácsony ellen felhasználni – így reagált az ATV megkeresésére Tarlós István arra vonatkozóan, hogy miután a Közbeszerzési Hatóság visszadobta a Lánchíd-tendert az abban meghatározott tízéves referencia-időszak miatt, Karácsony Gergely azt posztolta a Facebook-oldalán: a politikai viszonyok ismeretében az lett volna a nagyobb meglepetés, ha a kormányzati hatóság jóváhagyta volna a kiírást.

Tarlós István ennek kapcsán tegnap este az ATV-nek azt mondta, ő „mindenféle motivációk gyártásába nem menne bele”. Azt azonban látja, hogy megint „kilencévezés” megy a Lánchíd kapcsán.

Hogy ránk mi várt 2010-ben – a húsz év hagyatéka – arról csend van. Karácsonyék tíz hónap alatt többet mutogattak vissza, mint én kilenc év alatt

– jelentette ki a volt főpolgármester.

Az ATV érdeklődésére Tarlós István annak kapcsán, hogy decemberben lesz kilenc éve, hogy véget ért a Margit híd felújítása – melynél a Simicska-féle Közgép, a Strabag és az A-Híd voltak a kivitelezők – és a három cég a Lánchíd-felújítás előző, tavalyi közbeszerzésén még adott be ajánlatot, viszont a mostani kiírás már túl lesz a nyolcéves referencia-időszakon, azt válaszolta: erről nem tud semmit mondani. Túl sok magyar cég nem hiszem, hogy meg tud oldani ilyen feladatot, de ez nem az én dolgom – tette hozzá.

Korábban is lezárhatták volna a tendert

Mint mondta, Karácsonyéknak nem kellett volna februárig várni a korábbi Lánchíd-tender lezárásával, „ezt nyugodtan megtehették volna novemberben. Ennek csak elhatározásbeli oka lehetett, jogi akadálya nem volt. Akkor belefértek volna a nyolcéves referencia-ablakba”. A Lánchíd-felújítás esetében Tarlós a tíz hónapos késlekedés „nagy kockázatának” látja az építési engedély érvényességét. Ugyanis, ha annak a határidejéből kicsúsznak Karácsonyék, akkor új engedélyezési eljárásra lenne szükség, ami újabb több hónapos késedelmet eredményezne.

Karácsony Gergely tegnap este az ATV Egyenes beszédben „elfuserált kormányrendeletről” beszélt, amelyet szerinte sokféleképpen lehet értelmezni – ezzel a főpolgármester a szóban forgó 2015-ös rendeletre utalt, ami alapján a Közbeszerzési Hatóság visszadobta a tendert. Karácsony Gergely azt mondta, a városvezetés azt szerette volna, hogy a lehető legnagyobb legyen a verseny, és a referenciák, amelyek igazolják, hogy egy adott cég már végzett hasonló munkát, tíz évre vonatkozzanak. A hatóság ugyanakkor nyolc évet kért, de Karácsony Gergely szerint mivel az elmúlt nyolc évben Magyarországon nem volt hídfelújítás, ezzel jelentősen szűkül azoknak a köre, akik potenciális pályázók lehetnek a Lánchíd felújítására. A főváros úgy tervezi, hogy a Lánchíd-tenderen 2021 februárban lehet nyertest hirdetni és márciusban kezdődhet a felújítás. Harminc hónapra tervezik a munkálatokat, ebből 18 hónapig lenne lezárva a híd. Így 2023-ban lehet újra átadni majd a forgalomnak a Lánchidat.

Fotó: Tarlós István, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje az önkormányzati választáson az Óbudai Waldorf Iskolában kialakított 60-as szavazókörben 2019. október 13-án.
MTI/Máthé Zoltán

Tarlós István: Nem túl meggyőző Karácsony összeesküvés-elmélete

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tiszteletem Tarlós úrnak!
Innen vidékről:-))

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés